Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ηθοποιοί- Δεύτεροι Ρόλοι



Δήμητρα, συμπλήρωσε σε παρακαλώ και για τη Σάσσα Καστούρα.


Χρόνης Εξαρχάκος: Γεννήθηκε στη Σύρο το 1932.Σπούδασε στην σχολή του Πέλου Κατσέλη και έπαιξε σε 60 επιθεωρήσεις και 20 ταινίες με γνωστότερες: Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966), Γοργόνες και μάγκες (1968), Η Παριζιάνα (1969), Μαριχουάνα στοπ (1971), Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971) κ.α. Στις αρχές της δεκαετία του 1980 ασθένησε βαριά και πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1984. Ο Χρόνης Εξαρχάκος παραμένει ένας από τους αγαπημένους κωμικούς ηθοποιούς όλων των κινηματογραφόφιλων λόγω των ξεκαρδιστικών αντιδράσεων και εκφράσεων του. Συνήθιζε να παίζει ρόλους αφελών ανθρώπων που νοιάζονταν για τους φίλους τους και προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα στις οικονομικές δυσκολίες.

Γιάννης Βογιατζής :Ο πολυαγαπημένος ηθοποιός καταφέρνει να γίνεται με την κωμική του φλέβα και το χιούμορ του πρωταγωνιστής κλέβοντας την παράσταση ανεξάρτητα από τους μικρούς ρόλους του. Γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1927.Σπούδασε στη Ανωτάτη Βιομηχανική και τη Δραματική σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1955 στο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ «Ο Έμπορος της Βενετίας» ενώ η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά ήταν στη ταινία «Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο». Έπαιξε σε 68 ταινίες με πιο γνωστές τις ακόλουθες : «Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Η Λίζα και η Άλλη», και άλλες. Συνήθιζε να παίζει τον ανήσυχο ,καλοπροαίρετο και πάντα γελαστό στους περισσότερου κινηματογραφικούς του ρόλους . Χάριζε και ακόμη καταφέρνει να χαρίζει αβίαστο γέλιο στους κινηματογραφόφιλους.

Βαγγέλης Καζάν: Ήταν ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του ελληνικού κινηματογράφου. Έπαιζε συνήθως τον ρόλο του σκληρού .Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1938 και σπούδασε στο δραματική του Κώστα Μηχαήδη. Έπαιξε σε παραστάσεις του εθνικού θεάτρου και του θεάτρου τέχνης αλλά και στον κινηματογράφο σε ταινίες όπως: « Κορίτσια στον ήλιο», «Η σοφερίνα», «Τζένη Τζένη». Πολύ σημαντική στη καλλιτεχνική του σταδιοδρομία ήταν η συνεργασία του με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες «Μέρες του '36», «Θίασος», «Οι κυνηγοί», «Τοπίο στην ομίχλη» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Κέρδισε το πρώτο βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στις ταινίες: «Θίασος» και «Κελί Μηδέν». Ακόμη, πήρε μέρος και σε αρκετές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές σειρές. Ήταν προσηλωμένος στην ιδέα της παγκόσμιας ειρήνης και συμμετείχε σε πολλές πορείες και ειρήνης. Πέθανε στις 10 Μαρτίου του 2008 στην Αθήνα.

Αθηνόδωρος Προύσαλης :Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926.Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν με το θεατρικό έργο «Ο τρομερός καλόγερος» το 1953.Ακολούθησαν πολυάριθμες ταινίες ανάμεσα σε αυτές και οι ακόλουθες :«Τζένη Τζένη», «Καλώς ήρθε το δολάριο», «Βαβυλωνία», «Η Ρένα είναι οφσάιντ» ,το «Μετέωρο βήμα του πελαργού» του Θόδωρου Αγγελόπουλου αλλά και τηλεοπτικές σειρές ,με τον σημαντικότερο ρόλο του ως πεθερό Αριστείδης στη σειρά «Εγκλήματα», και θεατρικές παραστάσεις. Πέθανε στις 5 Ιουνίου του 2012.Παρέμεινε στις ψυχές όλων ως ο καρατερίστας και «μάγκας» του ελληνικού κινηματογράφου. Στην ζωή του όπως και στις ταινίες του το μόνο που ήθελε ήταν να κάνει τους άλλους να γελούν. Και το πέτυχε.

Σούλη Σαμπαχ: Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 16 Φεβρουαρίου του 1931. Κατάγεται από την Κύπρο και το πραγματικό της όνομα είναι Αστασία Χριστοδούλου .Η Σούλη Σαμπάχ μεγαλώνει στη Αλεξάνδρεια και φοιτά σε Ελληνικό σχολείο. Στην ηλικία των 17 ετών και αρχίζει να τραγουδά στο κέντρο «Τζάκι». Κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην ταινία «Λατέρνα ,Φτώχεια και Φιλότιμο» ενώ έχει στο ιστορικό της 26 ταινίες ,12 τηλεοπτικές σειρές και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Συνήθιζε να παίζει το ρόλο μιας χαριτωμένης κοπελίτσας γεμάτης σκέρτσο και όρεξη για ζωή. Το τραγούδι και η μουσική ήταν βαθιά ριζωμένα στη ζωή της αφού τραγουδούσε και στους ρόλους που έπαιζε. Παρόλο που οι ρόλοι που έπαιζε δεν ήταν πρωταγωνιστικοί η παρουσία της μένει αξέχαστη και το λαμπερό χαμόγελό της ανεξίτηλο στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.


Τίτος Βανδής: Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1917 στο Νέο Φάληρο .Σε ηλικία των πέντε χρόνων προσβάλλεται από ελονοσία και έτσι μεταναστεύει μαζί με την μητέρα του και τα τέσσερα αδέλφια του στην Ελβετία, μα τέσσερα χρόνια αργότερα γυρίζει στην Ελλάδα. Παράλληλα με τις σπουδές του στο Γαλλικό Λύκειο Θεσσαλονίκης παρακολουθεί μαθήματα στο Ωδείο Θεσσαλονίκης και μετά την αποφοίτησή του, σπουδάζει στη δραματική σχολή του εθνικού θεάτρου. Τα επόμενα χρόνια θα παίξει σε ποικίλα θεατρικά έργα ακόμη και στο Broadway της Αμερικής και στο γνωστό «Ηλία Ντάρλινγκ» ,αλλά και θα δημιουργήσει δυο δικούς του θιάσους. Εμφανίστηκε κινηματογραφικά στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη στο «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν, στην ταινία «Ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου, στο δημιούργημα του Γούντι Άλεν «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ» και τέλος στον «Εξορκιστή» του Γουίλιαμ Φρίντκιν. Πήρε μέρος στις τηλεοπτικές σειρές: «Παππούδες εν Δράση», «Κότζακ», «Επικίνδυνες Αποστολές» , «Χαβάη 5-0» . Το 1999 εκδίδει το βιβλίο "Κουβέντα με τους φίλους μου" και πεθαίνει στις 23 Φεβρουαρίου του 2003.

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1912 και πέθανε στις 13 Απριλίου 1984. Η καταγωγή του είναι από Διακοφτό Αχαΐας. Σπούδασε στην Αθήνα στην δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Έγινε γνωστός από τις ταινίες «Ένας ιππότης για την Βασούλα», «Η βίλα των οργίων», «Ο Κύριος Πτέραρχος» , «Λούνα-Παρκ». Έχει παίξει και δραματικούς αλλά και κωμικούς ρόλους. Κωμικό ρόλο είχε στην ταινία «Ζαβολιάρα» και δραματικό ρόλο είχε στην ταινία «Αμαρτωλά νιάτα». Κέρδισε τα εξής βραβεία: Ειδική Μνεία Β΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1968 για την ταινία «Το κανόνι και τ΄αηδόνι». 



Πηγές:
Wikipedia Βαγγέλης Καζάν Γιάννης Βογιατζής Τίτος Βανδής Χρόνης Εξαρχάκος Σούλη Σαμπάχ Αθηνόδωρος Προύσαλης
newsbeast Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 Τι κάνει σήμερα η Σούλη Σαμπάχ;, 12:00 ,
ishow Σούλη Σαμπάχ,
noctoc Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 Η Σούλη Σαμπάχ και κυπριακά τραγούδια που τραγούδησε κατά τη δεκαετία του 60',
το βημα πολιτισμος Πέθανε ο Αθηνόδωρος Προύσαλης 05/06/2012 21:28,
nafteboriki.gr Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 22:01«Έφυγε» ο Αθηνόδωρος Προύσαλης,
iefimerida stories 05.06.2012 23:34 Ποιoς ήταν ο Αθηνόδωρος Προύσαλης,
εθνος.gr πολιτισμος «E» 12/3/2008 Αντιγόνη Καράλη «Εσβησε» ο Βαγγέλης Καζάν,
Ελληνικός Κινηματογράφος Βαγγελης Καζαν Χρόνης Ξαρχάκος,
Σαν Σημερα.gr Τίτος Βανδής (1917 – 2003),
youtube Τίτος Βανδής Αφιέρωμα,
in2life 1 Οκτωβρίου 2012 Γιώργος Κόκουβας 28 χρόνια χωρίς τον Χρόνη Εξαρχάκο

Ηθοποιοί

Αλέκος Αλεξανδράκης: Γεννήθηκε 27 Νοεμβρίου 1928 και πέθανε 8 Νοεμβρίου 2005. Η καταγωγή του είναι από την Μάνη. Επιθυμούσε παράλληλα να σπουδάσει στις ΗΠΑ κινηματογραφική σκηνοθεσία. Μία παράσταση, όμως, του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη, του άλλαξε τη ζωή. Παράλληλα ο φίλος του, ηθοποιός Νίκος Καζής, σπουδαστής στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, τον παρακινεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη Σχολή. Αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Βασιλικό Θέατρο και πέρασε πρώτος.Έγινε γνωστός κυρίως από τα έργα Συνοικία το όνειρο, Θρίαμβος, Έγκλημα στα παρασκήνια, Στέλλα. Έπαιξε και κωμικούς αλλά και δραματικούς ρόλους. Ως κωμικός έπαιξε στην ταινία «Μια τρελή τρελή οικογένεια» και ως δραματικός χαρακτήρας στην ταινία «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα». Κέρδισε τα εξής βραβεία: Βραβείο κριτικών 

Μίμης Φωτόπουλος (20 Απριλίου 1913- 29 Οκτωβρίου 1986) γεννήθηκε στη Ζάτουνα Γορτυνίας, σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου και παρακολούθησε μαθήματα της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έπαιξε δραματικές και κωμικές ταινίες. Κωμικές ταινίες: Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο, Λατέρνα φτώχεια και γαρίφαλο, το σοφεράκι. Δραματικές ταινίες:  Χαμένοι άγγελοι, Οι Γερμανοί ξανάρχονται.
Βασίλης Αυλωνίτης (1 Ιανουαρίου 1904 - 10 Μαρτίου 1970) γεννήθηκε στο Θησείο. Πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα(1929). Έχει παιξει περισσότερο σε κωμικές παρά σε δραματικές.  Κωμικές: Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο, Λατέρνα φτώχεια και γαρίφαλο, το τεμπελόσκυλο. Δραματικές: Σκλάβοι της μοίρας, Δύσκολοι δρόμοι.

Τζένη Καρέζη (12 Ιανουαρίου 1932 – 27 Ιουλίου 1992) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στης Ελληνογαλλική σχολή Σεν Ζοζέφ και στη σχολή του Εθνικού θεάτρου στην Αθήνα. Ήταν κυρίως ηθοποιός του θεάτρου αλλά πρωταγωνίστησε και σε αρκετές κωμικές και δραματικές ταινίες. Κωμικές: Μια τρελή τρελή οικογένεια, το κοροϊδάκι της δεσποινίδος, Τζένη, Τζένη. Δραματικές: Τα κόκκινα φανάρια, Λόλα.

Αλίκη Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 – 23 Ιουλίου 1996) γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Έπαιξε σε κωμικές και Δραματικές ταινίες. Κωμικές: Η Αλίκη στο ναυτικό, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Το πιο λαμπρό αστέρι. Δραματικές: Η Μαρία της σιωπής, Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά. Το 1960, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας Α' Γυναικείου ρόλου στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία Μανταλένα και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ των Καννών.

Δημήτρης Παπαμιχαήλ (29 Αυγούστου 1934 – 8 Αυγούστου 2004) γεννήθηκε στον Πειραιά. Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοτοπούλη. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έπαιξε κωμικές και δραματικές ταινίες. Κωμικές: Η Αλίκη στο ναυτικό,  Χτυποκάρδια στο θρανίο. Δραματικές: Παπαφλέσσας, τα κόκκινα φανάρια. Στην ταινία Αστέρω υποδύεται τον γιο του μεγάλου γαιοκτήμονα τον Θύμιο  ο οποίος έχει ερωτευτεί  την Αστέρω την ψυχοκόρη του πατέρα του και παρ’όλες τις δυσκολίες και τις αντιρρήσεις του πατέρα του , καταφέρνουν να είναι μαζί.

Ζωή Λάσκαρη (12 Δεκεμβρίου 1944) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη . Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρκούλη. Στα 16 της στέφθηκε σταρ Ελλάς και αυτή ήταν η αφορμή να την επιλέξει ο Γιάννης Δαλιανίδης πρωταγωνίστρια της ταινίας ‘ο κατήφορος’ η οποία ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η Ζωή Λάσκαρη έπαιξε και σε δραματικές αλλά και σε κωμικές. Δραματικές: Στεφανία, Ο κατήφορος. Κωμικές: Μερικοί το προτιμούν κρύο,   Μαριχουάνα στοπ.

Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου του 1931. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Τριανταφυλλίδη «Μακεδονικό Ωδείο». Εμφανίστηκε για πρώτη φορά επαγγελματικά  το 1953 στο έργο «Άνθος του Γιαλού» στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο την ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» ως κομπάρσος. Έχει παίξει σε αρκετές κωμικές ταινίες (Τον αράπη κι αν τον πλένεις, Κορίτσια για φίλημα), και σπάνια έχει συμμετάσχει σε μη κωμικές παραγωγές (Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά, Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ). Έχει τιμηθεί με βραβείο από την επιτροπή ΦΕΚΘ για όλη την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Μάρθα Καραγιάννη γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1939. Σπούδασε χορό και ήδη από τα 8 της χρόνια έκανε εμφανίσεις στην Λυρική Σκηνή. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε στην ταινία της Φίνος Φιλμς Η άγνωστος (1955) και έκτοτε το όνομά της συνδέθηκε με τις μουσικοχορευτικές ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη. Σχεδόν όλοι οι ρόλοι που έχουν παιχθεί από την Μάρθα Καραγιάννη είναι κωμικοί (Ζητείται ψεύτης, Γοργόνες και Μάγκες).










Φαίδωνας Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου του 1939. Σπούδασε στις δραματικές σχολές των: Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη και Πέλλου Κατσέλη. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο παίζοντας έναν μικρό ρόλο στην ταινία του Ζυλ Ντασέν Ποτέ την Κυριακή(1960), ωστόσο έγινε ευρέως γνωστός συμμετέχοντας στην ταινία Τα κόκκινα φανάρια (1965). Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στον Ίλιγγο του Γιάννη Δαλιανίδη. Κατόπιν έγινε γνωστός μέσω των μουσικοχορευτικών ταινιών της Φίνος Φιλμς. Έχει ασχοληθεί με την σκηνοθεσία και την τηλεόραση. Έχει υποδυθεί δραματικούς ρόλους (Τα κόκκινα φανάρια, Το χώμα βάφτηκε κόκκινο), αλλά η πλειοψηφία των ρόλων του ήταν κωμικοί (Οι θαλασσιές οι χάντρες, Μια κυρία στα μπουζούκια).


Μαίρη Χρονοπούλου: Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου του 1933. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο το 1953 ως μέλος του χορού στον Ευριπίδους Ιππόλυτο. Είχε μίαν ενεργή θεατρική καριέρα, όπως και κινηματογραφική. Έπαιξε επίσης και σε τηλεοπτικές παραγωγές. Συμμετείχε σε δραματικές παραγωγές (Χωρίς ταυτότητα, Τα κόκκινα φανάρια) αλλά και σε κωμικές (Οι θαλασσιές οι χάντρες, Γοργόνες και Μάγκες). Καθιερώθηκε επίσης ως τραγουδίστρια πολλών διασήμων soundtracks («Έκλαψα χθες» , «Του αγοριού απέναντι»).





Γιώργος Κωνσταντίνου: Γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1934 (ή το 1937) στην Αθήνα. Σπούδασε στην Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Θεατρικά συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους, ενώ το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το έκανε με την ταινία Η Λίζα και η άλλη (1961). Καθιερώθηκε κινηματογραφικά μέσω του μικρού αλλά ιδιαιτέρως χαρακτηριστικού ρόλου του στην ταινία Χτυποκάρδια στο θρανίο. Έπαιξε κυρίως κωμικούς ρόλους (Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα, Η σωφερίνα).


Νίκη Λινάρδου: Γεννήθηκε το 1935 (ή τον Ιούνιο του 1939) και πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2012. Συμμετείχε σε ταινίες κατά την περίοδο ακμής του ελληνικού κινηματογράφου σε πρώτους ή δεύτερους ρόλους. Ήταν κυρίως μία κωμική ηθοποιός (Υπάρχει και φιλότιμο, Θα σε κάνω βασίλισσα).







Ειρήνη-Άννα Καλουτά: Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918 στην Αθήνα και πέθανε στις 17 Απριλίου του 2010 επίσης στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιόνιο Σχολή Θηλέων, όπου και αποφοίτησε. Σπούδασε επίσης χορό και ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική διεύθυνση, αλλά αφοσιώθηκε στο θέατρο. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση ήταν σε ηλικία 4 ετών , στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Είχε συμμετάσχει σε διάφορες οπερέτες, ενώ κινηματογραφικά υποδυόταν κωμικούς χαρακτήρες (Καλώς ήρθε το δολάριο, Η Σμυρνιά).






Ρένα Βλαχοπούλου: Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1923 (ή 1922 ή 1917) στην Κέρκυρα και πέθανε στις 29 Ιουλίου του 2004 στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον της αρχικά κινούνταν κυρίως γύρω από το τραγούδι, ώσπου δέχτηκε πρόταση για συμμετοχή στην τουρκική ταινία Ανατολίτικες Νύχτες. Στην Ελλάδα, το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε με την ταινία Πρωτευουσιάνικες Περιπέτειες. Έκτοτε, η Ρένα Βλαχοπούλου συμμετείχε αποκλειστικά σε κωμικές κινηματογραφικές παραγωγές (Η ζηλιάρα, Η Παριζιάνα, Βίβα Ρένα). Έγινε ηθοποιός το 1954 όπου και εμφανίστηκε στο θέατρο της Σοφίας Βέμπο. Κάποια λόγια που είχε πει η ίδια: “Ντρεπόμουν να βγω στη σκηνή με νούμερο. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα γίνω ηθοποιός. Απλώς έτυχε να με δουν. Πίστεψαν από την αρχή ότι ήμουν καλή. Εγώ δεν το πίστευα. Ρε συ, Μίμη, τι να σου πω! Φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω, λέω στον Τραϊφόρο. Ο κόσμος χειροκροτούσε να βγω στη σκηνή. Εγώ δεν έβγαινα. Ξαφνικά με πιάνει ο Τραϊφόρος και με σπρώχνει στη σκηνή. Βγήκα, το νούμερο χάλασε κόσμο. Στη συνέχεια μου έδωσαν κι άλλα νούμερα και καθιερώθηκα ως ηθοποιός”. Καθώς και άλλες πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις της. Έγινε περισσότερο γνωστή με την ταινία «Χαρτοπαίχτρα». Πήρε τα εξής βραβεία: 1.Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος 2.Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά Στην ταινία «Η κόμισσα της Κέρκυρας» .


Ελένη Προκοπίου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε χορό στη Σχολή Χορού της Λουκίας Σακελλαροπούλου. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ως χορεύτρια το έκανε με την ταινία Το ραντεβού της Κυριακής (1960). Η πρώτη της ταινία ως ηθοποιός ήταν στην ταινία Μικρές Αφροδίτες (1963). Υπήρξε κωμική (Ραντεβού στον Αέρα, Το κοροϊδάκι της Πριγκιπέσσας) αλλά και δραματική ηθοποιός ηθοποιός (Παράνομοι πόθοι, Αγάπη που δεν σβήνει ο χρόνος).








Ανδρέας Ντούζος: Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1936. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Τάκη Μουζενίδη. Το ξεκίνημά του στον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε στην δραματική ταινία Μαγική Πόλις (1955). Έκτοτε, ο Ανδρέας Ντούζος υποδύθηκε κωμικούς (Κορίτσια για φίλημα, Όταν λείπει η γάτα) αλλά και δραματικούς ρόλους (Οι Εχθροί, Πληγωμένες Καρδιές).








Άννα Λόμπεργκ: Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου το 1949 στο Μπέρκλει της Καλιφόρνιας. . Το 1967 ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό και γνώρισε τον σκηνοθέτη Β. Γεωργιάδη. Εκείνος αναζητούσε μία ξένη για την επόμενη ταινία του και αμέσως της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Με την πρώτη της ταινία, «Κορίτσια στον Ήλιο (1968)», έγινε πολύ δημοφιλής και έτσι έμεινε στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 1969. Πήρε μέρος σε 3 ακόμα ταινίες μεγάλου μήκους, όπως το «Ραντεβού με μία άγνωστη (1968)» του ίδιου σκηνοθέτη, καθώς και σε 3 ταινίες τουριστικού περιεχομένου όπως «Η Γοργόνα της Ελλάδος (1969). Στο θέατρο εμφανίστηκε στην παράσταση «Ένα, Δύο, Τρία» το 1968. Παρέμεινε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως φωτομοντέλο, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα χορού και φωνητικής. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι το 1969 όπου ξεκίνησε τη νέα σταδιοδρομία της ως τραγουδίστρια. Τη δεκαετία του ΄90 δούλευε στη Γαλλία ως παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΤΑΙΝΙΕΣ ΙΙΙ

ΤΑΙΝΙΕΣ ΙΙΙ

1. Δόλωμα (1964)
2. Νεράϊδα και το Παλικάρι (1969)
3. Κορίτσια στον ήλιο (1968)
4. Κόμισσα της Κέρκυρας (1970)

Ανάλυση Χαρακτήρων και περιλήψεις ταινιών

1. ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ

Περίληψη: Ο Μπάμπης Βαλέρης, απατεώνας και χαρτοκλέφτης ολκής, μαζί. με τον φίλο και συνεταίρο του Μάνθο, αποφασίζουν να μαδήσουν στα χαρτιά όσες παρέες πλουσίων πέσουν στα δίχτυα τους. Θα στήσουν την επιχείρησή τους σ’ ένα τουριστικό νησί, όπως είναι η Ρόδος, αλλά χρειάζονται ένα ελκυστικό θηλυκό για δόλωμα. Η Καίτη, μια κοπέλα που τραγουδάει και κάνει κονσομασιόν σ’ ένα κέντρο της Τρούμπας, είναι αυτή που χρειάζονται. Την προσλαμβάνουν και την εκπαιδεύουν κατάλληλα ώστε να είναι σε θέση να ψαρεύει πλούσιους άνδρες, τους οποίους θα οδηγεί στο χαρτοπαικτικό τραπέζι για να τους γδύνουν οι δικοί της. Η επιχείρηση πάει καλά και αποδίδει, αλλά κάποια στιγμή η αστυνομία ανακαλύπτει τους δύο απατεώνες και τους συλλαμβάνει. Εκείνοι καλύπτουν την Καίτη, και ο αστυνόμος την αφήνει ελεύθερη για να χαρεί τον ερωτά της μ’ ένα από τα αθώα θύματά της, τον Μίλτο.

2. Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ

Περίληψη: Η κόρη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) του Φουρτουνάκη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) αναγκάζεται να αρραβωνιαστεί τον Σκανδαλάκη (Σπύρος Καλογήρου). Η επιστροφή του Βροντάκη (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) από την Αθήνα και το φλερτ του με την κοπέλα θα οδηγήσουν σε έρωτα, ενώ και οι δύο νέοι αγνοούν ότι ανήκουν σε αντίπαλες οικογένειες. Η αγάπη τους, όμως, θα δώσει μια για πάντα τέλος στη βεντέτα Βροντάκηδων-Φουρτουνάκηδων.



Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Στην ταινία που εξετάζουμε δηλαδή στην «Νεράιδα και το παλικάρι», υποδύεται τον κύριο Φουρτουνάκη. Ένας κρητηκός ο οποίος έχει μία κόρη. Την προστατεύει επειδή είναι πάρα πολύ όμορφη. Για την τότε αποχή ο χαρακτήρας του είναι αυταρχικός και επιπόλαιος, αφού δεν επιχείρησε πότε να ξεπεράσει το μίσος του απέναντι στους άλλους συνχωριανούς του. Συμβολίζει την αγάπη καθώς και την υπερπροστασία ενώς γονιού προς την κόρη του.




Συμμετείχε στις εξής ταινίες:
1947 Παιδιά της Αθήνας
1951 Ματωμένα Χριστούγεννα
1954 το σταυροδρόμι του πεπρωμένου
1954 Το ποντικάκι .... Κώστας
1954 Ο άνεμος του μίσους
1955 Τζο ο τρομερός (χιμπατζής)
1955 Στέλλα...Μήτσος
1955 Για δυό ρόγες σταφύλι
1957 Τρία παιδιά βολιότικα
1957 Της τύχης τα γραμμένα Χάρης
1957 Όπου φτώχεια και φιλότιμο
1958 Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα
1958 Χαρούμενοι αλήτες
1958 Μιά ζωή την έχουμε .... Ντάογλου
1959 Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο .... Μακριδάκης
 1959 Στουρνάρα 288 .... Παπαφρονιμόπουλος
 1959 Η Λίζα το 'σκασε Αντώνης Παπαδέας
1959 Ο Γιάννος και η Παγώνα Κωνσταντής
1959 Ερωτικές ιστορίες
1959 Επιστροφή από το μέτωπο
1959 Ένας βλάκας και μισός .... Σωτήρης Καραμαούνας
 1959 Έγκλημα στο Κολωνάκι Δέλιος
1959 Μπουμπουλίνα
 1959 Ο Αλή πασάς και η κυρά Φροσύνη .... Αλή πασάς
1959 Ο Ηλίας του 16ου .... κυρ-Λάμπρος
1960 Το νησί της αγάπης .... Αλέξης
1960 Το μεγάλο κόλπο
1960 Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος .... Τέλης Καραλής
 960 Αμαρτωλά νιάτα .... σημαδεμένος
1960 Μιά του κλέφτη .... Παυσανίας
1960 Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα Στυλιανός Αλεξάνδρου
1961 Μυρτιά .... Τσάκαλος
1961 Ήρθες αργά .... Αλέξης
1961 Έξω οι κλέφτες .... Κλεάνθης Κλεφτοδήμος
1961 Η ζωή μου αρχίζει με εσένα
1962 Ποτέ δεν σε ξέχασα
1962 Το κορίτσι του λόχου .... Βασίλης Γεωργίου
1962 Κλάψε φτωχή μου καρδιά
1962 Τα Χριστούγεννα του αλήτη
1962 Εξομολογήσεις μιας μητέρας .... Βλάσης
1962 Ο άντρας της γυναίκας μου .... ψυχίατρος
1962 Αγνή και ατιμασμένη .... πατέρας Μιράντας
1962 Άγγελοι του πεζοδρομίου
1962 Παγίδα
1963 Σκάνδαλα στο σπίτι τού έρωτα
1963 Η ψεύτρα .... κύριος Δεληπέτρου
1963 Όσα κρύβει η νύχτα
1963 Χτυποκάρδια στο θρανίο .... Νικητέας, καθηγητής
1963 Ο κύριος πτέραρχος .... βουλεφτής, Καρατζόβας
1963 Το γέλιο βγήκε απ’ τον παράδεισο .... Ξενοφών Χαριτίδης
1963 Ο αδελφός μου ο τροχονόμος .... Κοσμάς
1963 Ένας ντελικανής .... δήμαρχος
1964 Η βίλα των οργίων .... υπομοίραρχος
1964 Η σωφερίνα .... πρόεδρος δικαστηρίου
 1964 Λόλα... Στέλιος
1964 Ο γυρισμός της μάνας
1964 Δεσποινίς διευθυντής .... Θωμάς Βασιλείου
1964 Οι νταήδες
1964 Αν έχεις τύχη
1964 Αλύγιστη στη ζωή
1965 Μερικές το προτιμούν χακί
1965 Κάνε με πρωθυπουργό .... Κίμων
1965 Υπάρχει και φιλότιμο .... Θεόδωρος Γκρούεζας
1965 Ο φτωχός εκατομμυριούχος
1965 Φωνάζει ο κλέφτης .... Σόλων
1965 Εξιλέωση
1965 Μια τρελή τρελή οικογένεια .... Στέλιος χρονιά τίτλος
1966 Ο ξυπόλητος πρίγκιπας .... Κλέαρχος
1966 Όλοι οι άντρες είναι ίδιοι .... Μενέλαος
1966 Οι κυρίες της αυλής .... Νώντας
1966 Τζένη Τζένη .... Κοσμάς Σκούταρης
1966 Φουσκοθαλασσιές .... Νικολής Σφακιανός
1966 Διπλοπενιές .... Λευτέρης
1966 Ο μπαμπάς μου ο τεντιμπόης .... κύριος Φωτεινός
1966 Αχ! Και να 'μουν άντρας .... Όθων Μπελαλής
1966 Η αδελφή μου θέλει ξύλο .... Φραγκόπουλος
1966 5000 ψέματα .... Αριστείδης
1967 Η παιχνιδιάρα .... Σταμάτης Σταματίου
1967 Κάτι κουρασμένα παλικάρια .... γιατρός
1967 Για την καρδιά της ωραίας Ελένης .... Κλέων Καραμούζης
1967 Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας .... Χρυσός
1967 Γαμπρός απ΄το Λονδίνο .... Κυριάκος
1967 Έρωτες στην Λέσβο
1967 Αν μιλούσε το παρελθόν μου .... Λεωνίδας Στεργίου
1967 Ο αχόρταγος .... Μιχάλης Καπάνταης
1968 Ο ψεύτης
1968 Πολύ αργά για δάκρυα .... κύριος Μένανδρος
1968 Οικογένεια Χωραφά
1968 Ο Μικές παντρεύεται .... Παναγιώτης Συναξαρίδης
1968 Γοργόνες και μάγκες .... πατέρας Πέτρου
1968 Για ποιον κτυπά η κουδούνα .... Τόλης Λαμπιρίκος
1968 Ένας κλέφτης με φιλότιμο
1968 Ένας ιππότης για την Βασούλα .... καπετάν Φατούρος
1968 Έμπαινε Κίτσο
1968 Δόκτορ Ζι-Βέγγος .... Απόστολος
1968 Η αρχόντισσα και ο αλήτης .... κύριος Κατσαρός
1968 Το κανόνι και τ' αηδόνι .... Τριανταφύλλου
1969 Ξύπνα κορόιδο .... Κυριάκος
1969 Το νυφοπάζαρο
1969 Η νεράιδα και το παλικάρι .... κύριος Φουρτουνάκης
1969 Ο γόης .... Τζον Κρίστιαν
1969 Για ένα ταγάρι δολάρια .... πατέρας Τζένης
1969 Η γενιά των ηρώων
1969 Γαμπρός από την Γαστούνη .... Περικλής Καραμπισμπίκης
1969 Ένα ασύλληπτο κορόιδο .... κύριος Χαρούπογλου
1969 Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα .... Σπύρος Λούνας
1970 Ζητούνται γαμπροί με προίκα .... Ευριπίδης
1970 Ο τρελός της πλατείας αγάμων
1970 Τρελά κορίτσια απίθανα αγόρια
1970 Όμορφες μέρες .... Παντελάρας
1970 Να 'τανε το 13 να 'πεφτε σε μας .... Τζεβελάκος
1970 Γιακουμής, μια ρωμαίικη καρδιά
1970 Ένας χίπις με τσαρούχια .... Πελοπίδας
1970 Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά .... Μπάμπης Χάνος
1970 Ο απίθανος .... Θωμάς Καραλής
1971 Η ζαβολιάρα
1971 Καυτά ψυχρά και ανάποδα .... Κλεάνθης Τόμπογλου
1971 Ο επαναστάτης ποπολάρος .... κόντε Δημάρας
1971 Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης .... Νικηφόρος
1971 Διακοπές στην Κύπρο μας .... Χατζηγιάννης
1972 Υπέροχες νύφες κορόιδα γαμπροί
1972 Πιο τρελοί και από τους τρελούς .... Πελοπίδας
1972 Ο Πατούχας .... Σαϊτονικολής
1972 Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης .... Κλεάνθης
1972 Ο μάγκας με το τρίκυκλο
1972 Αν ήμουν πλούσιος .... Αριστείδης Τσιτσής
1972 Λυσιστράτη
1973 Ο τσαρλατάνος
1974 Λούνα-Παρκ (Τηλεοπτική σειρά) .... κυρ-Γιώργης
1974 Ένας νομοταγής πολίτης .... Μανώλης
1977 Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται
1980 Καθένας με την τρέλα του .... Ιορδάνης
1981 Κορόιδο Ρωμιέ .... Φώτης Φιρίκης
1984 Ταξίδι στα Κύθηρα .... Αντώνης


Σπύρος Καλογήρου: Στην ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι», υποδύεται τον Σκανταλάκη. Έναν ‘άγριο’ τύπο ο οποίος με προξενιό θα παντρευτεί την κόρη του Φουρτουνάκη. Είναι πολύ απότομος, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην ‘γυναίκα’ του.

Έπαιξε στις εξής ταινίες:
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)
Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959)
Μανταλένα (1960) .... Γιακουμής
Είμαι αθώος - Υπόθεση Ντρέυφους (1960)... αξιωματικός του γαλλικού στρατού
Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ (1960).... Σπανίδης
Η Αθήνα τη νύχτα (1962) .... Σπύρος Καλογήρου
Εξομολογήσεις μιας μητέρας (1962).... Στάθης
Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ (1962).... Περικλής
Αμόκ (1963)
Λόλα (1964, κλασική η ατάκα του "Είναι πολλά τα λεφτά Άρη").... Μαύρος
Αδίστακτοι (1965).... Θανάσης
Κατηγορώ τους ανθρώπους (1966).... Ματθαίος Σάλτας
Στεφανία (1966).... Αρμάγος
Τζίμης ο τίγρης (1966).... Τζίμης
5.000 ψέματα (1966)... αστυνομικός
Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967).... Μάριο
Άγρια πάθη (1967)....Θωμάς
Τρούμπα '67 (1967).... μαγαζάτορας
Πυρετός στην άσφαλτο (1967)
Κονσέρτο για πολυβόλα (1967)... Μάριο
Αγάπη και αίμα (1968)...Αργκούσης(πατέρας)
Η νεράιδα και το παλικάρι (1969).... Σκανταλάκης
Το ανθρωπάκι (1969).... Παναγιώτης
Το θύμα (1969).... Στρατής
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969)
Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969).... Σωτήρης Γαρμπής
Ορατότης Μηδέν (1970).... Ηρόδοτος Ρίχτερ
Υπολοχαγός Νατάσσα (1970).... ταγματάρχης
Ένα αστείο κορίτσι (1970).... Παντελής
Ο Αστραπόγιαννος (1970).... Γιαμούρης
Ο κατεργάρης (1971).... Πλούταρχος Βαρμής
Η κόρη του ήλιου (1971)....Στράτος Καρατζάς
Σ' αγαπώ (1971)
Κατάχρησις εξουσίας (1971).... Αποστολόπουλος
Εσχάτη προδοσία (1971).... στρατηγός Ζάχος
Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971).... Αυγουστής
Η Μαρία της σιωπής (1973)
Στον αστερισμό της Παρθένου (1973)
Η δίκη των δικαστών (1974).... υπουργός Δικαιοσύνης
Ο κατάδικος (1975).... Αράθυμος
Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο (1980).... Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Τα τσακάλια (1981).... Μανώλης
Το κόκκινο τρένο (1982)... καπετάν Λογοθέτης
Έλα να γυμνωθούμε, ντάρλινγκ (1984).... Ανδρέας Αγκαλίτσας:
Ένα εξαγόμενο κορόιδο (1985).... Αντύπας
Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν (1986).... πατέρας Μαρίνας
Ο καβαλάρης των FM στέρεο (1986).... Μάρκος Παπαστάθης
Ο γυφτοαριστοκράτης (1987)... Βύρων
Παλικάρι στα θρανία (1988).... κύριος Καλαβρέζος
I love you Μήτσο (1988).... Βλαδίμηρος Ιορδάνογλου
Ο τελευταίος πειρασμός του Μήτσου (1989).... Πλούταρχος
Υπέρ επείγον (1989)... Κωνσταντίνος
Η εκδίκηση του πατέρα (1990).... Μάρκος
Ο εραστής(1990)...
Ο καλύτερός μου φίλος (2001).... ταξιτζής
Στάκαμαν (2001).... Πέτρος
Η Λίζα και όλοι οι άλλοι (2003)


Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Μανούσος): Στην ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι», υποδύεται τον Μανούσο. Ένα γενναίο παλικάρι (από εκεί βγήκε και στον τίτλο) που επιδίωξε να παντρευτεί την κόρη των εχθρών του πατέρα του και όλων των παλαιών γενιών του. Στο τέλος τα καταφέρνει και το μίσος μετατρέπεται σε αγάπη.




 Έπαιξε στις εξής ταινίες:
• Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1956) .... Λιάκος
• Η θεία απ' το Σικάγο (1957) .... Κώστας
• Το τελευταίο ψέμα (1957) .... Μάρκος
• Η κυρά μας η μαμή (1958) .... Δημήτρης
• Δυο αγάπες, δύο κόσμοι (1958) .... Ντίνος
• Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο (1959) .... Πάνος Φλωράς
• Αστέρω (1959) .... Θύμιος
• Το ραντεβού της Κυριακής (1960) .... Θάνος
• Ποτέ την Κυριακή (1960) .... ναύτης
• Μανταλένα (1960) .... Λάμπης
• Ο θάνατος θα ξανάρθει (1961) .... Τηλέμαχος Χριστοφής
• Χαμένα όνειρα (1961) .... Κώστας Λαμπίρης
• Η Αλίκη στο ναυτικό (1961) .... Κώστας Δέγλερης
• Ποτέ δε σε ξέχασα (1962) .... Παύλος
• Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962) .... Σπύρος
• Ο λουστράκος (1962) .... Βασίλης Μαράς
• Εταιρεία θαυμάτων (1962) .... Ιλάριος
• Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963) .... καθηγητής Δημήτρης Παπαδόπουλος
• Τα κόκκινα φανάρια (1963) .... Πέτρος (Η ταινία στο YouTube)
• Το τεμπελόσκυλο (1963) .... Πολύδωρος Κλάπας
• Αν έχεις τύχη... (1964) .... Τέλης
• Περάστε την πρώτη του μηνός (1965) .... Δημήτρης Στεφάνου
• Ο νικητής (1965) .... Πέτρος
• Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965) .... Αλέξης Βαρνέζης
• Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966) .... Γιώργος Νικολαΐδης
• Ο εξυπνάκιας (1966) .... Μίλτος
• Διπλοπενιές (1966) .... Γρηγόρης
• Το πιο λαμπρό αστέρι (1967) .... Ανδρέας Σοφιανός
• Δημήτρη μου... Δημήτρη μου... (1967) .... Δημήτρης
• Ανάμεσα σε δυο γυναίκες (1967) .... Δημήτρης
• Αχ αυτή η γυναίκα μου (1967) .... Δημήτρης
• Το κορίτσι του λούνα παρκ (1968) .... Αλέκος
• Η αρχόντισσα κι ο αλήτης (1968) .... Λευτέρης
• Η αγάπη μας (1968) .... Δημήτρης Ραζέλος
• Ο παραμυθάς (1969) .... Δημήτρης Λαζάρου
• Η νεράιδα και το παλικάρι (1969) .... Μανούσος
• Το λεβεντόπαιδο (1969) .... Αρίστος
• Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969) .... Στέφανος
• Υπολοχαγός Νατάσσα (1970) .... Ορέστης
• Παπαφλέσσας (1971) .... Παπαφλέσσας
• Ιπποκράτης και δημοκρατία (1972) .... Ιπποκράτης
• Εραστές του ονείρου (1974) .... Δημήτρης Καραθανάσης
• Κραυγή γυναικών (1978) .... Δημήτρης / Ιάσων
• Πολίτες Β' κατηγορίας (1981) .... Μάρκος Βαρδογιάννης
• Προς την ελευθερία' (1996) .... Άλκης Ζέας


Αλίκη Βουγιουκλάκη (Κατερινιώ): Στην ταινία αυτή υποδύεται την Κατερινιώ, την κόρη του Φουρτουνάκη. Μία όμορφη κοπέλα ή νεράιδα όπως την αποκαλούν τα αγόρια εκεί. Συμβολίζει την γυναίκα που παρά το μίσος της η αγάπη μέσα της υπερισχύει.








Έπαιξε στις εξής ταινίες:
 1954 Το ποντικάκι Κρινούλα ή "Ποντικάκι"
 1955 Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας Κρυστάλλω
 1956 Το κορίτσι με τα παραμύθια Αγνή
 1957 Μαρία Πενταγιώτισσα Μαρία Πενταγιώτισσα Διακοπές στην Αίγινα Αλίκη Χαρούμενοι αλήτες Αννούλα Έρωτας στους αμμόλοφους Άννα Η ζαβολιάρα Λενιώ
 1958 Ερωτικές ιστορίες Μαρίτσα Ο Μιμίκος και η Μαίρη Μαίρη Βέμπερ Η μουσίτσα Αλίκη Αστέρω  
          Αστέρω
 1959 Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο Λίζα Παπασταύρου
 1960 Το κλωτσοσκούφι Μαίρη Γεωργαντά Μανταλένα Μανταλένα Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου -
          Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
1960 Η Αλίκη στο ναυτικό Αλίκη
1961 Η Λίζα και η άλλη Λίζα Φραγκούδη/Μήτση Γαβριήλογλου
1962 Αλίκη (Aliki my love) Αλίκη Ταξίδι Μαρίνα
1963 Η ψεύτρα Μαίρη Δεληπέτρου/Άννα Χτυποκάρδια στο θρανίο Λίζα Πετροβασίλη
 1964 Η σωφερίνα Μαίρη Διαμαντίδου Το δόλωμα Καίτη
1964 "Ο Παράς κι ο φουκαράς" Καμέο - Ο εαυτός της
1965 Μοντέρνα σταχτοπούτα Κατερίνα Πιερή
1966 Η κόρη μου η σοσιαλίστρια Λίζα Δέλβη Διπλοπενιές Μαρίνα
1967 Αχ αυτή η γυναίκα μου Νίνα Το πιο λαμπρό αστέρι Κατερίνα
1968 Το κορίτσι του λούνα παρκ Μαργαρίτα Η αγάπη μας Μαρίνα Ραζέλου Η αρχόντισσα κι ο αλήτης
         Ρένα Κατσαρού/Πίπης
1969 Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά Μυρτώ Θεοδώρου Καρατάσου Η νεράιδα και το παλικάρι
         Κατερινιώ Φουρτουνάκη
1970 Ένα αστείο κορίτσι Χριστίνα Υπολοχαγός Νατάσσα Νατάσσα Αρσένη
1971 Σ' αγαπώ Αγγέλα Η κόρη του ήλιου Μάγια Βαλή
1972 Η Αλίκη δικτάτωρ Αλίκη Η Μαρία της σιωπής Μαρία Γεραλή
1980 Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα Έλενα Ντάβαρη
1981 Κατάσκοπος Νέλλη Νέλλη

3. ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Περίληψη: Η νεαρή αγγλίδα τουρίστρια Άναμπελ (Αν Λόνμπεργκ), που περνά τις διακοπές της σε ένα παραλιακό ελληνικό χωριό, συναντά έναν αγροίκο βοσκό (Γιάννης Βόγλης) που με νοήματα προσπαθεί να της δώσει να καταλάβει πως δεν υπάρχει λόγος να τον φοβάται. Της προσφέρει μερικά αμύγδαλα, εκείνη το βάζει στα πόδια κι ο βοσκός τρέχει πίσω της. Οι αρχές της περιοχής, νομίζοντας ότι την έχει βιάσει, τον συλλαμβάνουν και τον κλείνουν στο κρατητήριο. Η Άναμπελ μάταια προσπαθεί να πείσει τον ενωμοτάρχη και τη γυναίκα που εκλήθη ως μεταφράστρια, ότι δεν συνέβη τίποτα κακό. Όταν τελικά εκείνος αφήνεται ελεύθερος, η κοπέλα έχει ήδη αναχωρήσει για την Αθήνα, κι ο βοσκός δεν αργεί να την ακολουθήσει. Τη βρίσκει και περνά μαζί της μια υπέροχη βραδιά, αλλά η Άναμπελ πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα της κι ο άδολος έρωτας, που έλαμψε για λίγο, θα μείνει χωρίς επαύριο.



Γιάννης Βόγλης (Βοσκός)Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση "Η άνοδος του Αρτούρο" το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν.Στο έργο "Κορίτσια στον ήλιο"  υποδύεται έναν βοσκό που γνωρίζει τυχαία ένα κορίτσι και αργότερα το ερωτεύεται.   










Κινηματογράφος
 • Πολύ μιλάς... πολύ κλαις (2007)
• Beautiful People (2001)
• Το τάμα (2001)
• Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991)
• Επιστροφή απ' το χτες (1989)
• Η γοητεία του χρήματος (1988)
• Γλυκιά πατρίδα (1987)
• Ο εφιάλτης (1987)
• Αντίστροφη μέτρηση (1984)
• Πανικός στα σχολεία (1981)
• Ελευθέριος Βενιζέλος (1980)
• Κραυγή γυναικών (1978)
• Ο βάλτος (1973)
• Όργια σε τιμή ευκαιρίας (1973)
• Αέρα! Αέρα! Αέρα! (1972)
• Οι εγωιστές (1971)
• Οι Γενναίοι του Βορρά (1970) - Νίκος Δεβετζής
• Έρωτας δίχως σύνορα (1970)
• Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970)
• Ο μπλοφατζής (1969) - Τζων Χάλαρης
• Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969)
• Ραντεβού με μια άγνωστη (1968)
• Οι άνδρες δε λυγίζουν ποτέ (1968)
• Κορίτσια στον ήλιο (1968) - Βοσκός
• Ο 13ος (1967)
• Έρωτες στη Λέσβο (1967)
• Επιχείρησις "Δούρειος Ίππος" (1966)
• Ξεχασμένοι ήρωες (1966)
• Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1966)
• Κατηγορώ τους ανθρώπους (1966)
• Το φυλαχτό της μάνας (1965)
• Βρώμικη πόλη (1965)
• Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους (1965)
• Καταιγίδα (1965)
• Ο κράχτης (1964)
• Σταυραετοί (1963)
• Πετώντας με τον Άνεμο (1963)
• Παγίδα (1962)
• Οι Υπερήφανοι (1962)
• Ερόικα (1960) Τηλεόραση
• Της Αγάπης Μαχαιριά (2006-2007)
• Ακροβατώντας (2003)
• Η αγάπη ήρθε από μακρυά (2002)
• Κάτω απ' την Ακρόπολη (2001)
• Έρωτας κλέφτης (2000)
• Σύνορα αγάπης (1999)
• Άγγιγμα ψυχής (1998)
• Ψίθυροι καρδιάς (1997)
• Ανατομία ενός εγκλήματος (1992-1995), επεισόδια Νύχτα τρόμου, Σόνια Κρίλοβιτς)
• Μια ζωή για την Έλσα (1995)
• Μοιραίο πάθος (1995)
• Τα Ψάθινα Καπέλα (1995)
• Το ασημένιο δηνάριο (1994)
• Ανατολικός άνεμος (1992)
• Τμήμα Ηθών (1992, επεισόδιο Μισή καρδιά)
• Άφρικα (1992)
• Η δίψα (1990)
• Ο επισκέπτης της ομίχλης (1990)
• Το μπουρίνι (1987)
• Μεθυσμένη πολιτεία (1981)
• Πέτρος και Παύλος (1981)
• Μόνο για εκείνη μη μου λες, (συμμετοχή στο βιντεοκλίπ των Πυξ Λαξ-Θεοδοσίας Τσάτσου) Θέατρο
• Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
• Λυσιστράτη - Δύσκολος
• Ο έφηβος
• Εκάβη
• Τρικυμία
• Πέρσες
• Ιφιγένεια εν Αυλίδι
• Οιδίπους επί Κολωνώ
• Φιλοκτήτης
• Πέερ Γκυντ
• Οι εχθροί
• Ο χορός του θανάτου
• Κοριολανός
• Καπετάν Μιχάλης
• Και καλά Χριστούγεννα
• Tiger Lillies


Άννα Λόμπεργκ (Άναμπελ):Η Ανν Λόμπεργκ γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1949 στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Το 1967 ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό και γνώρισε τον σκηνοθέτη Β. Γεωργιάδη. Εκείνος αναζητούσε μία ξένη για την επόμενη ταινία του και αμέσως της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Με την πρώτη της ταινία, «Κορίτσια στον Ήλιο (1968)», έγινε πολύ δημοφιλής και έτσι έμεινε στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 1969.Στην ταινία αυτή υποδύεται μία έφηβη κοπέλα η οποία πήγε διακοπές και τελικά κατέληξε να ερωτευτεί έναν βοσκό που αρχικά της είχε φανεί κακός όμως μετά του έκανε συνεχώς παρέα όπου κι αν βρισκόταν. 









4. Η ΚΟΜΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Περίληψη: Α’ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1962 για την ταινία «Θρίαμβος» Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής το 2001 Στην ταινία που εξετάζουμε υποδύεται τον Σωτήρη Καρέλλη ένας πλούσιος που επιδιώκει να αγοράσει το σπίτι της σιόρας Αγγιολίνας. Ο ρόλος του συμβολίζει έναν θρασύτατο και γενναιόδωρο κύριο της εποχής που σκοπεύει να εξαγοράσει την Αγγιολίνα με το να αγοράσει το ξενοδοχείο της. Με διάφορους και “καταλάθος” τρόπους στο τέλος πείθεται αλλά ο Σωτήρης δεν αγοράζει το σπίτι. Ένας επιχειρηματίας, ο Σωτήρης Καρέλης (Αλέκος Αλεξανδράκης), παρουσιάζεται στη δασκάλα πιάνου και δύο φορές χήρα, τη σιόρα Αντζολίνα (Ρένα Βλαχοπούλου), και της ζητάει να του πουλήσει το αρχοντικό της για να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Εκείνες τις μέρες φτάνει στην Κέρκυρα ένα ιταλικό μουσικό γκρουπ, το οποίο έχει εγκαταλείψει η τραγουδίστριά του Αλίντα Ρίτσι. Η Αντζολίνα πείθεται, όχι μόνο να τους φιλοξενήσει σπίτι της, αλλά και να αντικαταστήσει την τραγουδίστρια. Η συνέχεια, όμως, είναι γεμάτη μπερδέματα διότι στο νησί έρχεται η τραγουδίστρια του γκρουπ με τον αρραβωνιαστικό της, και όλοι αρχίζουν να ψάχνονται για τις πραγματικές τους ταυτότητες.

Ρένα Βλαχοπούλου (σιόρα Αγγιολίνα): Το ύφος με το οποίο υποδυόταν τους χαρακτήρες μέσα στις ταινίες ήταν κυρίως κωμικό. Για παράδειγμα στην ταινία «Η κόμισσα της Κέρκυρας».Το κοινωνικό αντίκρισμα με το οποίο υποδύεται αυτό το ρόλο δείχνει μία γυναίκα η οποία ξέρει λίγη υποτυπώδη μουσική γνώση καθώς έχει στο σπίτι της ένα πιάνο από γενιές γενεών. Παράλληλα ασχολείται με το νοικοκυριό του σπιτιού. Είναι ευχάριστος τύπος κάθως εκείνη την εποχή ο κόσμος χρειαζόταν γέλιο.





Συμμετείχε στις εξής ταινίες:
• 1.Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)
• 2.Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962)
• 3.Οδό ονείρων
• 4.Ένα κορίτσι για δύο (1963)
• 5.Κάτι να καίει
• 6.Η χαρτοπαίχτρα (1964)
• 7.Κορίτσια για φίλημα
• 8.Ραντεβού στον αέρα (1965)
• 9.Φωνάζει ο κλέφτης
• 11.Βουλευτίνα (1966)
• 12.Βίβα Ρένα (1967)
• 13.Ζηλιάρα (1968)
• 14.Παριζιάνα (1969)
• 15.Μια τρελή σαραντάρα (1970)
• 16.Η θεία μου η χίπισσα
• 17.Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971)
• 18. Ζητείται επειγόντως γαμπρός
• 19.Η κόμισσα της Κέρκυρας (1972)
• 20.Η Ρένα είναι οφσάιντ


Αλέκος Αλεξανδράκης (Αλέκος):Γεννήθηκε 27 Νοεμβρίου 1928 και πέθανε 8 Νοεμβρίου 2005.
Η καταγωγή του είναι από την Μάνη.
Επιθυμούσε παράλληλα να σπουδάσει στις ΗΠΑ κινηματογραφική σκηνοθεσία. Μία παράσταση, όμως, του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη, του άλλαξε τη ζωή. Παράλληλα ο φίλος του, ηθοποιός Νίκος Καζής, σπουδαστής στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, τον παρακινεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη Σχολή. Αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Βασιλικό Θέατρο και πέρασε πρώτος.Έγινε γνωστός κυρίως από τα έργα Συνοικία το όνειρο, Θρίαμβος, Έγκλημα στα παρασκήνια, Στέλλα.
Έπαιξε και κωμικούς αλλά και δραματικούς ρόλους.
Ως κωμικός έπαιξε στην ταινία «Μια τρελή τρελή οικογένεια» και ως δραματικός χαρακτήρας στην ταινία «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα».
Κέρδισε τα εξής βραβεία:
Βραβείο κριτικών Α’ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1962 για την ταινία «Θρίαμβος».
Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής το 2001.
 Στην ταινία που εξετάζουμε υποδύεται τον Σωτήρη Καρέλλη ένας πλούσιος που επιδιώκει να αγοράσει το σπίτι της σιόρας Αγγιολίνας. Ο ρόλος του συμβολίζει έναν θρασύτατο και γενναιόδωρο κύριο της εποχής που σκοπεύει να εξαγοράσει την Αγγιολίνα με το να αγοράσει το ξενοδοχείο της. Με διάφορους και “καταλάθος”  τρόπους στο τέλος πείθεται αλλά ο Σωτήρης δεν αγοράζει το σπίτι.








Έπαιξε στις εξής ταινίες:
1944 "Χειροκροτήματα"....κομπάρσος-θεατής
1949 "Δυο κόσμοι" .... Γιώργος
1951 "Μια νύχτα στον παράδεισο" .... Άγης Δαμιανός "Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν" .... Παύλος
1952 "Ο βαφτιστικός" .... Μάνος Κορτάσης "Η Αγνή του λιμανιού" .... Ανδρέας
1953 "Οι ουρανοί είναι δικοί μας" .... Τόνης Βαρένθης "Εύα" .... Αντίνοος
1954 "Η άγνωστος" .... Άλκης Φλεριανός
1955 "Το οργανάκι" .... Λώρης "Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο" .... Δημήτρης Λαμπράκης "Κόκκινα τριαντάφυλλα" .... Τάκης Βρεχός "Στέλλα" .... Αλέκος
1956 "Η θυσία της μάνας" .... Παύλος Δημητρίου "Κατρακύλισμα" .... Τέλης "Η Άγνωστος" ....Άλκης Φεριανός
1957 "Το κορίτσι με τα παραμύθια" ....Άγγελος "Μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς" .... Λουκάς Δάσης "Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο" .... Δημήτρης
1959 "Το νησί των γενναίων" .... Μανώλης "Το αγοροκόριτσο" .... Δημήτρης
1960 "Ο θρίαμβος" .... Στέφανος Ραζής "Ραντεβού στην Κέρκυρα" .... Ανδρέας Λαμπρινός "Το κλωτσοσκούφι" .... Τζώρτζης Βένγκελης "Είμαι αθώος" .... Άλφρεντ Ντρέιφους "Έγκλημα στα παρασκήνια" .... Γιώργος Μακρής
1961 "Συνοικία το όνειρο" .... Ρίκος "Μάνα μου τον αγάπησα"
1962 "Χωρίς ταυτότητα" .... Γιάννης Δελαβέντης / Γιώργος Μαυρολέων
1963 "Η ψεύτρα" .... Θάνος Σωτηρίου "Ένα κορίτσι για δύο" .... Κίμων "Ίλιγγος" .... Νίκος
1964 "Η σωφερίνα" .... Νίκος Διαμαντίδης "Το δόλωμα" .... Μπάμπης Βαλέρης "Δεσποινίς διευθυντής" .... Αλέκος Σαμιωτάκης
1965 "Βρώμικη πόλις" .... Αλέξης Μπίλιας "Μια τρελή... τρελή οικογένεια" .... Ανδρέας "Ο μετανάστης" .... Θανασός Ρήγας "Επιστροφή" .... Δημήτρης Βαλέντης "Οι εχθροί" .... Αλέκος Θεοχάρης 1966 "Σύντομο διάλειμμα" .... Γιάννης Παπαδόπουλος "Οι κυρίες της αυλής" .... Νίκος Αλεξίου "Δάκρυα για την Ηλέκτρα" .... Γιώργος "Η αρτίστα" .... Δημήτρης
1967 "Αυτή που δεν λύγισε" .... Αλέκος
1968 "Συννεφιασμένοι ορίζοντες" .... Βαγγέλης "Οικογένεια Χωραφά" .... Παντελής Χωραφάς "Μια Ιταλίδα απ' την Κυψέλη" .... Αντώνης
1969 "Ξύπνα, Βασίλη" .... Μάνος Αποστόλου "Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα" "Το νυφοπάζαρο" "Στον ίλιγγο της ζωής" .... Στέλιος Διαμαντής "Τα δυο πόδια σ' ένα παπούτσι" .... Γιώργος "Η δίκη ενός αθώου" .... Δημήτρης Δοράνης
1970 "Ο τελευταίος αιχμάλωτος" .... Ντίνος Καμπάς "Όμορφες μέρες" "Δεν υπάρχουν λιποτάκτες" .... Ιάσων
1971 "Παπαφλέσσας" .... Κανέλλος Δεληγιάννης "Για μια χούφτα τουρίστριες" .... Μενέλαος "Ο αήττητος" .... Κώστας Βαλής "Αγάπησα έναν αλήτη" .... Αλέκος Ραϊσης
1972 "Η κόμισσα της Κέρκυρας" .... Σωτήρης Καρέλλης "Ιπποκράτης και δημοκρατία" .... Περικλής
1973 "Η Μαρία της σιωπής" .... Γρηγόρης
1980 "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο" .... Γεώργιος Καρτάλης
1986 "Παράξενη συνάντηση" .... Αλέξης Σταθόπουλος
1987 "Τα παιδιά της χελιδόνας" .... Μαρκιανός "Αντίστροφη πορεία" .... Γιάννης Κατσώνης
1989 "Η εκδίκηση του πατέρα" .... Φαέθων
1990 "Ο χαροπαίχτης" .... Νίκος Βρανάς
1994 "Παραμονή Πρωτοχρονιάς"
2000 "Το φως που σβήνει" .... Νικόλας Σουρσούμης
2001 "Μια μέρα τη νύχτα" .... Χαρίλαος


 Βιβλιογραφία: ΤαινιοθήκηΒικιπαίδειαhttp://www.ishow.grhttp://www.sansimera.gr/biographies

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Λίστα βραβευμένων ταινιών

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη από το 1960. Ξεκίνησε το 1960 ως «Eβδομάδα Eλληνικού Kινηματογράφου» μέχρι και το 1965. Το 1966 ονομάστηκε «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου» μέχρι και το 1991. Το 1992 το Φεστιβάλ έγινε Διεθνές. Το 2009 ο «Χρυσός Αλέξανδρος» απονεμήθηκε στην ταινία Σταυροδρόμια ζωής.
ΈτοςΒραβείο καλύτερης ταινίαςΣκηνοθέτης
1960δεν υπήρχε βραβείο καλύτερης ταινίας-
1961δεν υπήρχε βραβείο καλύτερης ταινίας-
1962ΗλέκτραΜιχάλης Κακογιάννης
1963Μικρές ΑφροδίτεςΝίκος Κούνδουρος
1964ΔιωγμόςΓρηγόρης Γρηγορίου
1965Οχι κ. ΤζόνσονΜιχάλης Γρηγορίου
1966Ξεχασμένοι ήρωεςΝίκος Γαρδέλης
1967ΣιλουέττεςΚωστής Ζώης
1968Παρένθεση
Κορίτσια στον ήλιο
Τάκης Κανελλόπουλος
Β. Γεωργιάδης
1969Το κορίτσι του 17Πέτρος Λύκας
1970ΑναπαράστασηΘεόδωρος Αγγελόπουλος
1971Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;Ντίνος Κατσουρίδης
1972Το προξενιό της ΑνναςΠαντελής Βούλγαρης
1973Λάβετε ΘέσειςΘ. Μαραγκός
1974Κιέριον
Μοντέλο
Δήμος Θέος
Κώστας Σφήκας
1975Ο ΘίασοςΘεόδωρος Αγγελόπουλος
1976Χάππυ ΝταίηΠαντελής Βούλγαρης
1977ΙφιγένειαΜιχάλης Κακογιάννης
1977 [σημ. 2]Το βαρύ πεπόνιΠαύλος Τάσιος
19781922Νίκος Κούνδουρος
1979Ανατολική περιφέρειαΒασίλης Βαφέας
1980ΜεγαλέξανδροςΘεόδωρος Αγγελόπουλος
1981Το εργοστάσιο
Πετροχημικά, οι καθεδρικές της ερήμου
Τάσος Ψαρράς
Στάθης ΚατσαρόςΓιώργος Σηφιανός
1982ΆγγελοςΓιώργος Κατακουζηνός
1983Ρεβάνς
Ρεμπέτικο
Νίκος Βεργίτσης
Κώστας Φέρρης
1984Λούφα και παραλλαγήΝίκος Περράκης
1985Πέτρινα χρόνιαΠαντελής Βουλγαρης
1986Νοκ-Αουτ
Καραβάν Σαράι
Παύλος Τάσιος
Τάσος Ψαρράς
1987Θεόφιλος
Τα παιδιά της Χελιδόνας
Λάκης Παπαστάθη
Κ. Βρεττάκος
1988Στη σκιά του φόβου
Ακατανίκητοι εραστές
Γ. Καρυπίδης
Σταύρος Τσιώλης
1989δεν δόθηκε-
1990Ερωτας στη ΧουρμαδιάΣταύρος Τσιώλης
1991δεν δόθηκε-
1992ΟρλάντοΣάλλυ Πόττερ
1993Από το χιόνιΣωτήρης Γκορίτσας
1994Οι μέρεςΟυάνγκ Τσιάοσουάι
1995Ο ΤαχυδρόμοςΗε Τζιαν-Τζούν
1996Σύντροφοι στη συμφοράΟυνταϊάν Πρασάντ
1997Στο δρόμο για το ΝιλΣου Μπρουκς
1998Ψάρια τον ΑύγουστοΓιοτσίρο Τακαχάσι
1999Δημόσια ΛουτράΖανγκ Γιανγκ
2000Tο τελευταίο καταφύγιοΠάβελ Παβλικόφσκι
2001Τίρανα έτος μηδένΦατμίρ Kότσι
2002Γυναίκα της Βροχής
Για πάντα δικός σου [σημ. 3]
Χιντενόρι Σουτζιμόρι
Απιτσατπόνγκ Ουεερασεθακούλ
2003Το τελευταίο τραίνοΑλεξέι Γκερμάν Jr
2004Όνειρο πικρόΜοσέν Αμιργιουσεφί
2005Η ευτυχία αλλούΦιν Τροχ
2006Οικογενειακοί ΔεσμοίΚιμ Τάε-Γιονγκ
2007Ώριμο στάχυΣανγκτζούν Τσάι
2008Εκεί πέραΑμπντολρεζά Καχανί
2009Σταυροδρόμια ΖωήςΧαρόν Σανί
Σκαντάρ Κοπτί

2010Periferic - στις παρυφέςΜπογκτάν Τζόρτζε Απέτρι
2011ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣΑγγελίνα Νικόνοβα
2012Μια Πειρατεία (A Hijacking)Τομπίας Λίντχολμ