Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΤΑΙΝΙΕΣ I


Ταινίες 
1. Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο (1955)
2. Αστέρω (1958)
3. Μανταλένα(1960)
4. Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966)


Ανάλυση χαρακτήρων και περιλήψεις ταινιών 


1. Λατέρνα και φιλότιμο 

Περίληψη
Δύο φτωχοί λατερνατζήδες πορεύονται προς το πανηγύρι της Παναγιάς της Πλατανιώτισσας, όπου στο δρόμο τους θα συναντήσουν τυχαία την Καίτη, ένα πλουσιοκόριτσο που το έσκασε από το σπίτι του και ο πατέρας του προσφέρει μια αμοιβή πενήντα χιλιάδων δραχμών για την ανεύρεσή της. Παρ'όλο που γνωρίζουν περί του παχυλού ποσού, θα αντισταθούν στο πειρασμό και θα τη βοηθήσουν να παντρευτεί τον αγαπημένο της.

Πετράκης (Μίμης Φωτόπουλος)
Σε μια εποχή όπου η λατέρνα δεν είναι και πολύ δημοφιλής, ο Πετράκης με τον Παυλάρα πηγαίνουν στην επαρχία σε ένα πανηγύρι καθώς στο δρόμο τους συναντούν ένα πλουσιοκόριτσο την Καίτη η οποία το έσκασε από το σπίτι της . Ενώ ο πατέρας της έδινε αμοιβή σε όποιον τη γύριζε πίσω , ο Πετράκης βρισκόταν σε δίλημμα, να την προδώσει και να πάρει τα χρήματα ή να την βοηθήσει να βρει τον αγαπημένο της; Τελικά ο Πετράκης αποφασίζει να βοηθήσει την Καίτη και έκανε το σωστό γιατί ο πατέρας της Καίτης δέχτηκε τον γάμο της.

Παυλάρας (Βασίλης Αυλωνίτης)
Ο Παυλάρας είναι ένας απονήρευτος άνθρωπος ο οποίος πολλές φορές παρασύρεται από τον Πετράκη, ενθουσιάζεται στην αρχή με την αμοιβή που δίνει ο πατέρας της Καίτης αλλά στο τέλος μαζί με τον Πετράκη βοηθούν την Καίτη να παντρευτεί το αγαπημένο της.

Καίτη Μπεναρδή (Τζένη Καρέζη)
Η Καίτη ήταν ένα πλουσιοκόριτσο η οποία το έσκασε από το σπίτι της διότι ο πατέρας της της προξένευε έναν άνδρα τον οποίο δεν ήθελε γιατί αγαπούσε άλλον τον οποίο δεν τον ενέκρινε ο πατέρας της .στο τέλος καταφέρνει να βρει τον αγαπημένο της και να τον παντρευτεί χάρη στη βοήθεια του Πετράκη και του Παυλάρα.


2. Αστέρω


Περίληψη
Η Αστέρω, η φτωχή παρακόρη του πλούσιου άρχοντα Μήτρου, είναι ερωτευμένη με τον Θύμιο, τον γιό του άρχοντα. Ο Μήτρος αντιδρώντας στον γάμο που σχεδιάζουν οι δύο νέοι, στέλνει την Αστέρω στη Χειμαδιά. Εκεί ο πλούσιος τσέλιγκας Θάνος, βλέπει την Αστέρω γυμνή στο ποτάμι να κάνει μπάνιο στο ποτάμι και την ερωτεύεται . Την ζητεί σε γάμο από τον Μήτρο όμως η Αστέρω πριν το γάμο τρελαίνεται και φεύγει στα βουνά. Ο Θύμιος την βρίσκει, την συνεφέρνει και τελικά ο Μήτρος τους δίνει την ευχή του.






Αστέρω (Αλίκη Βουγιουκλάκη)

Η Αστέρω, η παρακόρη του άρχοντα Μήτρου , είναι ερωτευμένη με τον γιό του, πράγμα ανήκουστο για εκείνη την εποχή γιατί υποτίθεται ότι είναι αδέλφια. Η Αστέρω από τον απαγορευμένο έρωτά της για τον Θύμιο τρελαίνεται και φεύγει στα βουνά. Ευτυχώς για εκείνη και ο Θύμιος είναι ερωτευμένος μαζί της οπότε πάνε μαζί κόντρα στον Μήτρο και στην μικρή τους κοινωνία και καταφέρνουν τελικά να είναι μαζί.

Θύμιος (Δημήτρης Παπαμιχαήλ)
Ο Θύμιος, ο γιός του άρχοντα Μήτρου, είναι ερωτευμένος με την Αστέρω η οποία είναι η παρακόρη του Μήτρου. Ο Θύμιος κάνει τα πάντα για να είναι μαζί με την αγαπημένη του την Αστέρω και τα καταφέρνει .


3. Μανταλένα


Περίληψη

Ο καπετάν – Κοσμάς Χαρίδημος μαζί με την κόρη του Μανταλένα, κάνουν μεταφορές από το Ασπρονήσι στο απέναντι νησί, έχουν όμως να συναγωνιστούν το καΐκι του Γεωργάρα και του γιου του Λάμπη. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, η Μανταλένα βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς έχει να θρέψει τα έξι αδέλφια της. Αποφασίζει να δουλέψει μόνη της το καΐκι, αλλά κανένας δεν εμπιστεύεται μια καπετάνισσα. Ο παπά – Φώτης αποφασίζει να την βοηθήσει.






Μανταλένα (Αλίκη Βουγιουκλάκη)

Η Μανταλένα, μια κοπέλα πρόσχαρη, δυνατή και γεμάτη ζωή , μετά την ατυχία του θανάτου του πατέρα της δεν το βάζει κάτω, γίνεται αυτή ο άντρας και ο προστάτης της οικογένειάς της και πολεμά για την επιβίωση των αδελφών της. Παρ’όλες τις δυσκολίες που περνάει δεν παύει να είναι ευαίσθητη και συναισθηματική και ερωτεύεται τον γιο του αντιπάλου του πατέρα της.

Λάμπης (Δημήτρης Παπαμιχαήλ)
Ο Λάμπης ένας νέος ήπιων τόνων, υπάκουος στις παραδόσεις, και υποταγμένος στον πατέρα του. Ενώ στην αρχή ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του πατέρα του στο τέλος μένει άναυδος από την δυναμικότητα της Μανταλένας και την ερωτεύεται


4. Οι θαλασσιές οι χάντρες


Περίληψη
Ένας Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας έρχεται στην Ελλάδα για να ανοίξει ένα νυχτερινό κέντρο , και μια παρέα νεαρών μουσικών σε μπουζουξίδικο της πλάκας αναλαμβάνουν να του γνωρίσουν, τα ήθη και τα έθιμα της αθηναϊκής νύχτας. Από όλα αυτά περισσότερο εντυπωσιάζεται ο Ελληνοαμερικανός όταν βλέπει ένα μεγάλο καυγά για την τιμή της αδελφής. Ο πιο μάγκας από τους μουσικούς στα μπουζούκια όμως ερωτεύεται ένα νεαρό πλουσιοκόριτσο που παίζει μοντέρνα τραγούδια σε ένα γειτονικό κέντρο. Και εκεί αρχίζουν τα μπερδέματα. Λαϊκοί εναντίων μοντέρνων και ερωτικά μπλεξίματα με αίσιο τέλος, όταν ο μπουζουξής μετά από παρέμβαση της αριστοκρατικής οικογένειας της κοπέλας δίνει συναυλία σε επίσημη αίθουσα.

Μαίρη Κανιάτογλου (Ζωή Λάσκαρη)

Η Μαίρη, μια κοπέλα από πλούσια οικογένεια , είναι μια πολύ έξυπνη και μοντέρνα κοπέλα η οποία μπλέκει σε παρέες από απλούς καθημερινούς ανθρώπους με διαφορετικές συνήθειες που προσπαθεί να τους επιβληθεί και τελικά τα καταφέρνει. Επίσης ερωτεύεται τον Φώτη στον οποίο επίσης επιβάλλεται και τον αναγκαζει να ξυρίσει το μουστάκι του για χάρη της.

Κώστας Πίτουρας (Κώστας Βουτσάς)
Ο Κώστας είναι ένας νεαρός της εποχής με πολλές φιλοδοξίες να ανέβει κοινωνικά. Είναι ευχάριστος χαρακτήρας με χιούμορ, πλακατζής και άνθρωπος της παρέας. Ο Κώστας αρχικά δείχνει ερωτικό ενδιαφέρον προς την Ελένη άλλα θαμπώνεται από την ομορφιά της Μαίρης όμως τελικά καταλαβαίνει ότι αρμόζει να είναι κοντά στην Ελένη και τελικά μένουν μαζί.

Φώτης Τσίτουρας (Φαίδων Γεωργίτσης)

Φώτης ένας λαϊκός τύπος της εποχής (Μάγκας) , σίγουρος για τον εαυτό του , τίμιος και αρκετά συναισθηματικός ερωτεύεται την Μαίρη και γι’αυτήν μέχρι και το μουστάκι του ξύρισε. Ελένη Τσίτουρα (Μάρθα Καραγιάννη) Η Ελένη μια καθημερινή κοπέλα της γειτονιάς , καλοσυνάτη αλλά άβουλη και επιρρεπής σε ότι της λένε. Αυτή ερωτεύεται τον Κώστα ο οποίος είναι παρορμητικός προς την ομορφιά την Μαίρης αλλά τελικά με την προτροπή της Μαίρης καταφέρνουν να είναι μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου