Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ηθοποιοί

Αλέκος Αλεξανδράκης: Γεννήθηκε 27 Νοεμβρίου 1928 και πέθανε 8 Νοεμβρίου 2005. Η καταγωγή του είναι από την Μάνη. Επιθυμούσε παράλληλα να σπουδάσει στις ΗΠΑ κινηματογραφική σκηνοθεσία. Μία παράσταση, όμως, του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη, του άλλαξε τη ζωή. Παράλληλα ο φίλος του, ηθοποιός Νίκος Καζής, σπουδαστής στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, τον παρακινεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη Σχολή. Αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Βασιλικό Θέατρο και πέρασε πρώτος.Έγινε γνωστός κυρίως από τα έργα Συνοικία το όνειρο, Θρίαμβος, Έγκλημα στα παρασκήνια, Στέλλα. Έπαιξε και κωμικούς αλλά και δραματικούς ρόλους. Ως κωμικός έπαιξε στην ταινία «Μια τρελή τρελή οικογένεια» και ως δραματικός χαρακτήρας στην ταινία «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα». Κέρδισε τα εξής βραβεία: Βραβείο κριτικών 

Μίμης Φωτόπουλος (20 Απριλίου 1913- 29 Οκτωβρίου 1986) γεννήθηκε στη Ζάτουνα Γορτυνίας, σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου και παρακολούθησε μαθήματα της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έπαιξε δραματικές και κωμικές ταινίες. Κωμικές ταινίες: Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο, Λατέρνα φτώχεια και γαρίφαλο, το σοφεράκι. Δραματικές ταινίες:  Χαμένοι άγγελοι, Οι Γερμανοί ξανάρχονται.
Βασίλης Αυλωνίτης (1 Ιανουαρίου 1904 - 10 Μαρτίου 1970) γεννήθηκε στο Θησείο. Πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα(1929). Έχει παιξει περισσότερο σε κωμικές παρά σε δραματικές.  Κωμικές: Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο, Λατέρνα φτώχεια και γαρίφαλο, το τεμπελόσκυλο. Δραματικές: Σκλάβοι της μοίρας, Δύσκολοι δρόμοι.

Τζένη Καρέζη (12 Ιανουαρίου 1932 – 27 Ιουλίου 1992) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στης Ελληνογαλλική σχολή Σεν Ζοζέφ και στη σχολή του Εθνικού θεάτρου στην Αθήνα. Ήταν κυρίως ηθοποιός του θεάτρου αλλά πρωταγωνίστησε και σε αρκετές κωμικές και δραματικές ταινίες. Κωμικές: Μια τρελή τρελή οικογένεια, το κοροϊδάκι της δεσποινίδος, Τζένη, Τζένη. Δραματικές: Τα κόκκινα φανάρια, Λόλα.

Αλίκη Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 – 23 Ιουλίου 1996) γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Έπαιξε σε κωμικές και Δραματικές ταινίες. Κωμικές: Η Αλίκη στο ναυτικό, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Το πιο λαμπρό αστέρι. Δραματικές: Η Μαρία της σιωπής, Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά. Το 1960, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας Α' Γυναικείου ρόλου στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία Μανταλένα και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ των Καννών.

Δημήτρης Παπαμιχαήλ (29 Αυγούστου 1934 – 8 Αυγούστου 2004) γεννήθηκε στον Πειραιά. Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοτοπούλη. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έπαιξε κωμικές και δραματικές ταινίες. Κωμικές: Η Αλίκη στο ναυτικό,  Χτυποκάρδια στο θρανίο. Δραματικές: Παπαφλέσσας, τα κόκκινα φανάρια. Στην ταινία Αστέρω υποδύεται τον γιο του μεγάλου γαιοκτήμονα τον Θύμιο  ο οποίος έχει ερωτευτεί  την Αστέρω την ψυχοκόρη του πατέρα του και παρ’όλες τις δυσκολίες και τις αντιρρήσεις του πατέρα του , καταφέρνουν να είναι μαζί.

Ζωή Λάσκαρη (12 Δεκεμβρίου 1944) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη . Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρκούλη. Στα 16 της στέφθηκε σταρ Ελλάς και αυτή ήταν η αφορμή να την επιλέξει ο Γιάννης Δαλιανίδης πρωταγωνίστρια της ταινίας ‘ο κατήφορος’ η οποία ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η Ζωή Λάσκαρη έπαιξε και σε δραματικές αλλά και σε κωμικές. Δραματικές: Στεφανία, Ο κατήφορος. Κωμικές: Μερικοί το προτιμούν κρύο,   Μαριχουάνα στοπ.

Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου του 1931. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Τριανταφυλλίδη «Μακεδονικό Ωδείο». Εμφανίστηκε για πρώτη φορά επαγγελματικά  το 1953 στο έργο «Άνθος του Γιαλού» στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο την ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» ως κομπάρσος. Έχει παίξει σε αρκετές κωμικές ταινίες (Τον αράπη κι αν τον πλένεις, Κορίτσια για φίλημα), και σπάνια έχει συμμετάσχει σε μη κωμικές παραγωγές (Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά, Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ). Έχει τιμηθεί με βραβείο από την επιτροπή ΦΕΚΘ για όλη την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Μάρθα Καραγιάννη γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1939. Σπούδασε χορό και ήδη από τα 8 της χρόνια έκανε εμφανίσεις στην Λυρική Σκηνή. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε στην ταινία της Φίνος Φιλμς Η άγνωστος (1955) και έκτοτε το όνομά της συνδέθηκε με τις μουσικοχορευτικές ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη. Σχεδόν όλοι οι ρόλοι που έχουν παιχθεί από την Μάρθα Καραγιάννη είναι κωμικοί (Ζητείται ψεύτης, Γοργόνες και Μάγκες).










Φαίδωνας Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου του 1939. Σπούδασε στις δραματικές σχολές των: Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη και Πέλλου Κατσέλη. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο παίζοντας έναν μικρό ρόλο στην ταινία του Ζυλ Ντασέν Ποτέ την Κυριακή(1960), ωστόσο έγινε ευρέως γνωστός συμμετέχοντας στην ταινία Τα κόκκινα φανάρια (1965). Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στον Ίλιγγο του Γιάννη Δαλιανίδη. Κατόπιν έγινε γνωστός μέσω των μουσικοχορευτικών ταινιών της Φίνος Φιλμς. Έχει ασχοληθεί με την σκηνοθεσία και την τηλεόραση. Έχει υποδυθεί δραματικούς ρόλους (Τα κόκκινα φανάρια, Το χώμα βάφτηκε κόκκινο), αλλά η πλειοψηφία των ρόλων του ήταν κωμικοί (Οι θαλασσιές οι χάντρες, Μια κυρία στα μπουζούκια).


Μαίρη Χρονοπούλου: Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου του 1933. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο το 1953 ως μέλος του χορού στον Ευριπίδους Ιππόλυτο. Είχε μίαν ενεργή θεατρική καριέρα, όπως και κινηματογραφική. Έπαιξε επίσης και σε τηλεοπτικές παραγωγές. Συμμετείχε σε δραματικές παραγωγές (Χωρίς ταυτότητα, Τα κόκκινα φανάρια) αλλά και σε κωμικές (Οι θαλασσιές οι χάντρες, Γοργόνες και Μάγκες). Καθιερώθηκε επίσης ως τραγουδίστρια πολλών διασήμων soundtracks («Έκλαψα χθες» , «Του αγοριού απέναντι»).





Γιώργος Κωνσταντίνου: Γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1934 (ή το 1937) στην Αθήνα. Σπούδασε στην Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Θεατρικά συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους, ενώ το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το έκανε με την ταινία Η Λίζα και η άλλη (1961). Καθιερώθηκε κινηματογραφικά μέσω του μικρού αλλά ιδιαιτέρως χαρακτηριστικού ρόλου του στην ταινία Χτυποκάρδια στο θρανίο. Έπαιξε κυρίως κωμικούς ρόλους (Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα, Η σωφερίνα).


Νίκη Λινάρδου: Γεννήθηκε το 1935 (ή τον Ιούνιο του 1939) και πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2012. Συμμετείχε σε ταινίες κατά την περίοδο ακμής του ελληνικού κινηματογράφου σε πρώτους ή δεύτερους ρόλους. Ήταν κυρίως μία κωμική ηθοποιός (Υπάρχει και φιλότιμο, Θα σε κάνω βασίλισσα).







Ειρήνη-Άννα Καλουτά: Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918 στην Αθήνα και πέθανε στις 17 Απριλίου του 2010 επίσης στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιόνιο Σχολή Θηλέων, όπου και αποφοίτησε. Σπούδασε επίσης χορό και ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική διεύθυνση, αλλά αφοσιώθηκε στο θέατρο. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση ήταν σε ηλικία 4 ετών , στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Είχε συμμετάσχει σε διάφορες οπερέτες, ενώ κινηματογραφικά υποδυόταν κωμικούς χαρακτήρες (Καλώς ήρθε το δολάριο, Η Σμυρνιά).






Ρένα Βλαχοπούλου: Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1923 (ή 1922 ή 1917) στην Κέρκυρα και πέθανε στις 29 Ιουλίου του 2004 στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον της αρχικά κινούνταν κυρίως γύρω από το τραγούδι, ώσπου δέχτηκε πρόταση για συμμετοχή στην τουρκική ταινία Ανατολίτικες Νύχτες. Στην Ελλάδα, το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε με την ταινία Πρωτευουσιάνικες Περιπέτειες. Έκτοτε, η Ρένα Βλαχοπούλου συμμετείχε αποκλειστικά σε κωμικές κινηματογραφικές παραγωγές (Η ζηλιάρα, Η Παριζιάνα, Βίβα Ρένα). Έγινε ηθοποιός το 1954 όπου και εμφανίστηκε στο θέατρο της Σοφίας Βέμπο. Κάποια λόγια που είχε πει η ίδια: “Ντρεπόμουν να βγω στη σκηνή με νούμερο. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα γίνω ηθοποιός. Απλώς έτυχε να με δουν. Πίστεψαν από την αρχή ότι ήμουν καλή. Εγώ δεν το πίστευα. Ρε συ, Μίμη, τι να σου πω! Φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω, λέω στον Τραϊφόρο. Ο κόσμος χειροκροτούσε να βγω στη σκηνή. Εγώ δεν έβγαινα. Ξαφνικά με πιάνει ο Τραϊφόρος και με σπρώχνει στη σκηνή. Βγήκα, το νούμερο χάλασε κόσμο. Στη συνέχεια μου έδωσαν κι άλλα νούμερα και καθιερώθηκα ως ηθοποιός”. Καθώς και άλλες πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις της. Έγινε περισσότερο γνωστή με την ταινία «Χαρτοπαίχτρα». Πήρε τα εξής βραβεία: 1.Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος 2.Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά Στην ταινία «Η κόμισσα της Κέρκυρας» .


Ελένη Προκοπίου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε χορό στη Σχολή Χορού της Λουκίας Σακελλαροπούλου. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ως χορεύτρια το έκανε με την ταινία Το ραντεβού της Κυριακής (1960). Η πρώτη της ταινία ως ηθοποιός ήταν στην ταινία Μικρές Αφροδίτες (1963). Υπήρξε κωμική (Ραντεβού στον Αέρα, Το κοροϊδάκι της Πριγκιπέσσας) αλλά και δραματική ηθοποιός ηθοποιός (Παράνομοι πόθοι, Αγάπη που δεν σβήνει ο χρόνος).








Ανδρέας Ντούζος: Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1936. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Τάκη Μουζενίδη. Το ξεκίνημά του στον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε στην δραματική ταινία Μαγική Πόλις (1955). Έκτοτε, ο Ανδρέας Ντούζος υποδύθηκε κωμικούς (Κορίτσια για φίλημα, Όταν λείπει η γάτα) αλλά και δραματικούς ρόλους (Οι Εχθροί, Πληγωμένες Καρδιές).








Άννα Λόμπεργκ: Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου το 1949 στο Μπέρκλει της Καλιφόρνιας. . Το 1967 ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό και γνώρισε τον σκηνοθέτη Β. Γεωργιάδη. Εκείνος αναζητούσε μία ξένη για την επόμενη ταινία του και αμέσως της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Με την πρώτη της ταινία, «Κορίτσια στον Ήλιο (1968)», έγινε πολύ δημοφιλής και έτσι έμεινε στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 1969. Πήρε μέρος σε 3 ακόμα ταινίες μεγάλου μήκους, όπως το «Ραντεβού με μία άγνωστη (1968)» του ίδιου σκηνοθέτη, καθώς και σε 3 ταινίες τουριστικού περιεχομένου όπως «Η Γοργόνα της Ελλάδος (1969). Στο θέατρο εμφανίστηκε στην παράσταση «Ένα, Δύο, Τρία» το 1968. Παρέμεινε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως φωτομοντέλο, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα χορού και φωνητικής. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι το 1969 όπου ξεκίνησε τη νέα σταδιοδρομία της ως τραγουδίστρια. Τη δεκαετία του ΄90 δούλευε στη Γαλλία ως παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου