Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ηθοποιοί- Δεύτεροι Ρόλοι



Δήμητρα, συμπλήρωσε σε παρακαλώ και για τη Σάσσα Καστούρα.


Χρόνης Εξαρχάκος: Γεννήθηκε στη Σύρο το 1932.Σπούδασε στην σχολή του Πέλου Κατσέλη και έπαιξε σε 60 επιθεωρήσεις και 20 ταινίες με γνωστότερες: Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966), Γοργόνες και μάγκες (1968), Η Παριζιάνα (1969), Μαριχουάνα στοπ (1971), Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971) κ.α. Στις αρχές της δεκαετία του 1980 ασθένησε βαριά και πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1984. Ο Χρόνης Εξαρχάκος παραμένει ένας από τους αγαπημένους κωμικούς ηθοποιούς όλων των κινηματογραφόφιλων λόγω των ξεκαρδιστικών αντιδράσεων και εκφράσεων του. Συνήθιζε να παίζει ρόλους αφελών ανθρώπων που νοιάζονταν για τους φίλους τους και προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα στις οικονομικές δυσκολίες.

Γιάννης Βογιατζής :Ο πολυαγαπημένος ηθοποιός καταφέρνει να γίνεται με την κωμική του φλέβα και το χιούμορ του πρωταγωνιστής κλέβοντας την παράσταση ανεξάρτητα από τους μικρούς ρόλους του. Γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1927.Σπούδασε στη Ανωτάτη Βιομηχανική και τη Δραματική σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1955 στο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ «Ο Έμπορος της Βενετίας» ενώ η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά ήταν στη ταινία «Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο». Έπαιξε σε 68 ταινίες με πιο γνωστές τις ακόλουθες : «Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Η Λίζα και η Άλλη», και άλλες. Συνήθιζε να παίζει τον ανήσυχο ,καλοπροαίρετο και πάντα γελαστό στους περισσότερου κινηματογραφικούς του ρόλους . Χάριζε και ακόμη καταφέρνει να χαρίζει αβίαστο γέλιο στους κινηματογραφόφιλους.

Βαγγέλης Καζάν: Ήταν ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του ελληνικού κινηματογράφου. Έπαιζε συνήθως τον ρόλο του σκληρού .Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1938 και σπούδασε στο δραματική του Κώστα Μηχαήδη. Έπαιξε σε παραστάσεις του εθνικού θεάτρου και του θεάτρου τέχνης αλλά και στον κινηματογράφο σε ταινίες όπως: « Κορίτσια στον ήλιο», «Η σοφερίνα», «Τζένη Τζένη». Πολύ σημαντική στη καλλιτεχνική του σταδιοδρομία ήταν η συνεργασία του με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες «Μέρες του '36», «Θίασος», «Οι κυνηγοί», «Τοπίο στην ομίχλη» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Κέρδισε το πρώτο βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στις ταινίες: «Θίασος» και «Κελί Μηδέν». Ακόμη, πήρε μέρος και σε αρκετές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές σειρές. Ήταν προσηλωμένος στην ιδέα της παγκόσμιας ειρήνης και συμμετείχε σε πολλές πορείες και ειρήνης. Πέθανε στις 10 Μαρτίου του 2008 στην Αθήνα.

Αθηνόδωρος Προύσαλης :Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926.Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν με το θεατρικό έργο «Ο τρομερός καλόγερος» το 1953.Ακολούθησαν πολυάριθμες ταινίες ανάμεσα σε αυτές και οι ακόλουθες :«Τζένη Τζένη», «Καλώς ήρθε το δολάριο», «Βαβυλωνία», «Η Ρένα είναι οφσάιντ» ,το «Μετέωρο βήμα του πελαργού» του Θόδωρου Αγγελόπουλου αλλά και τηλεοπτικές σειρές ,με τον σημαντικότερο ρόλο του ως πεθερό Αριστείδης στη σειρά «Εγκλήματα», και θεατρικές παραστάσεις. Πέθανε στις 5 Ιουνίου του 2012.Παρέμεινε στις ψυχές όλων ως ο καρατερίστας και «μάγκας» του ελληνικού κινηματογράφου. Στην ζωή του όπως και στις ταινίες του το μόνο που ήθελε ήταν να κάνει τους άλλους να γελούν. Και το πέτυχε.

Σούλη Σαμπαχ: Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 16 Φεβρουαρίου του 1931. Κατάγεται από την Κύπρο και το πραγματικό της όνομα είναι Αστασία Χριστοδούλου .Η Σούλη Σαμπάχ μεγαλώνει στη Αλεξάνδρεια και φοιτά σε Ελληνικό σχολείο. Στην ηλικία των 17 ετών και αρχίζει να τραγουδά στο κέντρο «Τζάκι». Κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην ταινία «Λατέρνα ,Φτώχεια και Φιλότιμο» ενώ έχει στο ιστορικό της 26 ταινίες ,12 τηλεοπτικές σειρές και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Συνήθιζε να παίζει το ρόλο μιας χαριτωμένης κοπελίτσας γεμάτης σκέρτσο και όρεξη για ζωή. Το τραγούδι και η μουσική ήταν βαθιά ριζωμένα στη ζωή της αφού τραγουδούσε και στους ρόλους που έπαιζε. Παρόλο που οι ρόλοι που έπαιζε δεν ήταν πρωταγωνιστικοί η παρουσία της μένει αξέχαστη και το λαμπερό χαμόγελό της ανεξίτηλο στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.


Τίτος Βανδής: Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1917 στο Νέο Φάληρο .Σε ηλικία των πέντε χρόνων προσβάλλεται από ελονοσία και έτσι μεταναστεύει μαζί με την μητέρα του και τα τέσσερα αδέλφια του στην Ελβετία, μα τέσσερα χρόνια αργότερα γυρίζει στην Ελλάδα. Παράλληλα με τις σπουδές του στο Γαλλικό Λύκειο Θεσσαλονίκης παρακολουθεί μαθήματα στο Ωδείο Θεσσαλονίκης και μετά την αποφοίτησή του, σπουδάζει στη δραματική σχολή του εθνικού θεάτρου. Τα επόμενα χρόνια θα παίξει σε ποικίλα θεατρικά έργα ακόμη και στο Broadway της Αμερικής και στο γνωστό «Ηλία Ντάρλινγκ» ,αλλά και θα δημιουργήσει δυο δικούς του θιάσους. Εμφανίστηκε κινηματογραφικά στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη στο «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν, στην ταινία «Ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου, στο δημιούργημα του Γούντι Άλεν «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ» και τέλος στον «Εξορκιστή» του Γουίλιαμ Φρίντκιν. Πήρε μέρος στις τηλεοπτικές σειρές: «Παππούδες εν Δράση», «Κότζακ», «Επικίνδυνες Αποστολές» , «Χαβάη 5-0» . Το 1999 εκδίδει το βιβλίο "Κουβέντα με τους φίλους μου" και πεθαίνει στις 23 Φεβρουαρίου του 2003.

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1912 και πέθανε στις 13 Απριλίου 1984. Η καταγωγή του είναι από Διακοφτό Αχαΐας. Σπούδασε στην Αθήνα στην δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Έγινε γνωστός από τις ταινίες «Ένας ιππότης για την Βασούλα», «Η βίλα των οργίων», «Ο Κύριος Πτέραρχος» , «Λούνα-Παρκ». Έχει παίξει και δραματικούς αλλά και κωμικούς ρόλους. Κωμικό ρόλο είχε στην ταινία «Ζαβολιάρα» και δραματικό ρόλο είχε στην ταινία «Αμαρτωλά νιάτα». Κέρδισε τα εξής βραβεία: Ειδική Μνεία Β΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1968 για την ταινία «Το κανόνι και τ΄αηδόνι». 



Πηγές:
Wikipedia Βαγγέλης Καζάν Γιάννης Βογιατζής Τίτος Βανδής Χρόνης Εξαρχάκος Σούλη Σαμπάχ Αθηνόδωρος Προύσαλης
newsbeast Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 Τι κάνει σήμερα η Σούλη Σαμπάχ;, 12:00 ,
ishow Σούλη Σαμπάχ,
noctoc Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 Η Σούλη Σαμπάχ και κυπριακά τραγούδια που τραγούδησε κατά τη δεκαετία του 60',
το βημα πολιτισμος Πέθανε ο Αθηνόδωρος Προύσαλης 05/06/2012 21:28,
nafteboriki.gr Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 22:01«Έφυγε» ο Αθηνόδωρος Προύσαλης,
iefimerida stories 05.06.2012 23:34 Ποιoς ήταν ο Αθηνόδωρος Προύσαλης,
εθνος.gr πολιτισμος «E» 12/3/2008 Αντιγόνη Καράλη «Εσβησε» ο Βαγγέλης Καζάν,
Ελληνικός Κινηματογράφος Βαγγελης Καζαν Χρόνης Ξαρχάκος,
Σαν Σημερα.gr Τίτος Βανδής (1917 – 2003),
youtube Τίτος Βανδής Αφιέρωμα,
in2life 1 Οκτωβρίου 2012 Γιώργος Κόκουβας 28 χρόνια χωρίς τον Χρόνη Εξαρχάκο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου