Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ταινιοθήκη της Ελλάδος- Μουσείου Κινηματογράφου- Επίσκεψη 14/02/2013

Ξενάγηση από την υπεύθυνη της
 βιβλιοθήκης της Ταινιοθήκης 
Ερευνώντας στη Βιβλιοθήκη 
Μαθητές της Πολιτιστικής Ομάδας επισκέφτηκαν την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Ομάδας. Περιηγήθηκαν στο χώρο και ξεναγήθηκαν από την κ. Γεωργίου στη βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης. Μελέτησαν σχετική βιβλιογραφία για τον ελληνικό κινηματογράφο κατά τη Χρυσή Εποχή της δεκαετίας του '60, βιογραφίες ηθοποιών, συνθετών και σκηνοθετών, κράτησαν σημειώσεις και συγκέντρωσαν υλικό σχετικό με το θέμα και τις ταινίες που εξετάζουν.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί την εξέλιξη της δραστηριότητας της Κινηματογραφικής Λέσχης Αθηνών που ιδρύθηκε το 1950 από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών, και η ιστορική πρώτη προβολή της έγινε στις 22 Νοεμβρίου 1950, στην αίθουσα «Παρνασσός», με την ταινία Το Κοράκι του Ανρί Κλουζό. Σήμερα στεγάζεται στο νέο κτίριο του κινηματογράφου «Λαΐς», που βρίσκεται στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το 1963 συστήνεται Ίδρυμα με την επωνυμία «Αρχεία Ταινιών Ελλάδος-Ταινιοθήκη της Ελλάδος». Ιδρυτικά μέλη της Ταινιοθήκης ήταν σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων όπως οι: Στρατής Μυριβήλης, Ηλίας Βενέζης, Ειρήνη Καλκάνη, Μιχάλης Κακογιάννης, Ελένη Βλάχου, Νίκος Κούνδουρος, Γιώργος Ζερβός, και άλλοι. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος είναι, από το 1983, τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων (FIAF) και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων (ACE). Συμμετέχει επίσης στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στην Κριτική Επιτροπή Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων ποιότητας.

Η ιστορία του Μουσείου Κινηματογράφου ξεκινάει το 1990 όταν στο ισόγειο του Μεγάρου Δεληγιώργη, όπου στεγάζεται η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αναπτύχθηκε η συλλογή εκθεμάτων –γραφικών και μηχανικών- που συνέβαλλαν στη γέννηση της κινούμενης εικόνας. Στα σπάνια εκθέματα

περιλαμβάνονται: η συλλογή από τις πρώτες κάμερες λήψης και προβολής, από το 1910 ως το 1970, και μια πλήρης σειρά μηχανών και αντικειμένων της τεχνικής επεξεργασίας ήχου και εικόνας. 


Εκθέματα του Μουσείου
 Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους τμήματα:
-Εργαστήρια αποκατάστασης   
 συντήρησης και φύλαξης του   
 αρχειακού υλικού
-Βιβλιοθήκη
-Ψηφιακό αναγνωστήριο
-Μουσείο


Πηγή: Ταινιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου