Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ο ρεπόρτερ της ομάδας γράφει

Στα πλαίσια του φετινού πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μας σχετικά με τον ελληνικό κινηματογράφο, οι συμμετέχοντες μαθητές του σχολείου πραγματοποίησαν τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Θεσσαλονίκη. Κατά την παραμονή μας στην πόλη, περιηγηθήκαμε στα σημαντικότερα μνημεία και στα αξιοθέατά της, όπως ο Άγιος Δημήτριος, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα και το Κάστρο, και επισκεφθήκαμε το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εδρεύει στο λιμάνι της πόλης. 

Ιδρυθέν το 1997, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στην κύρια έκθεσή του εκθέματα από την εποχή των πρώτων κινηματογραφιστών των Βαλκανίων, των αδελφών Μανάκη, έως και τις ημέρες μας, παρουσιάζοντάς τα μέσα από μία «αφηγηματική» διαδρομή, εμπλουτισμένη με αποσπάσματα από ταινίες τής εκάστοτε εποχής. Εκεί, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία και την πορεία του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου μέσα στα χρόνια από διάφορες οπτικές γωνίες (εξέλιξη μέσων λήψης, μέσων προβολής, κοστούμια, πληθώρα γιγαντοαφισών κλπ), να συλλέξουμε πολύ φωτογραφικό υλικό που θα ενταχθεί στην ολοκληρωμένη έρευνά μας, καθώς και να δραματοποιήσουμε την δική μας κινηματογραφική σκηνή χρησιμοποιώντας επαγγελματικά κινηματογραφικά μέσα.
     

Το Μουσείο Κινηματογράφου ξεκίνησε την λειτουργία του ως αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενός από τα καλύτερα πλέον κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ξεκίνησε το 1960 ως «1η εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου» στο θέατρο Ολύμπιον, και μετέπειτα, παρά τις πολλές δυσκολίες και την έλλειψη υποστήριξης από τους αρμόδιους φορείς, εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα πολιτιστικά ετήσια δρώμενα της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων. 

Η διαμονή μας στην Θεσσαλονίκη περιέλαβε επίσης νυχτερινές εξόδους, επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συμμετοχή μερίδας συμμαθητών μας στο χορωδιακό φεστιβάλ δήμου Θέρμης. Αποκομίζοντας τις καλύτερες εμπειρίες αλλά και με μεγάλη θλίψη για το τέλος αυτής της υπέροχης εκδρομής, αναχωρήσαμε για τον Πειραιά γεμάτοι όρεξη για την επικείμενη ολοκλήρωση της ερευνητικής μας εργασίας σχετικά με τον ελληνικό κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου