Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Το Ελληνικό Μιούζικαλ

Σύμφωνα με τη Λυδία Παπαδημητρίου, στο βιβλίο της Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Μιούζικαλ,διακρίνουμε τα παρακάτω είδη ταινιών μιούζικαλ:
1. Μουσικές Κομεντί
2. Μουσικό-αισθηματική περιπέτεια
3. Μουσικό-αισθηματικό ρομάντζο
4. Σύγχρονη Μουσική "ηθογραφία"
5. Μουσικό αισθηματική κωμωδία
6. Μουσική κωμωδία με φαρσικά στοιχεία
7. Μουσικό-κοινωνική περιπέτεια
8. Μουσική παρωδία τρόμου
9. Μουσικές κωμωδίες

Η Παπαδημητρίου στο βιβλίο της αναφέρεται στις διαφορές και ομοιότητες του Ελληνικού μιούζικαλ με το Αμερικάνικο. Συγκεκριμένα στα Αμερικάνικα μιούζικαλ, υπάρχει οπτική και ακουστική συνέχεια, ανάμεσα στα νούμερα και την αφήγηση. Επιτυγχάνεται με το τραγούδι ή το χορό των ηθοποιών που παίζουν στα αφηγηματικά μέρη και στα νούμερα. Στα Ελληνικά μιούζικαλ όμως, που προέρχονται από την κωμωδία, περιλαμβάνονται νούμερα που εκτελούνται από επαγγελματίες που δεν αποτελούν χαρακτήρες του έργου. Έτσι, ταινίες επιθεωρησιακού τύπου χωρίς ενιαία αφήγηση και με νούμερα που εκτελούνται από επαγγελματίες χορευτές/τραγουδιστές, και όχι από τους ηθοποιούς της ταινίας δεν ανήκουν στο είδος αυτό. Το ελληνικό μιούζικαλ αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ΄60, με αποκορύφωμα την τελευταία τετραετία του, όταν τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη έκαναν τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες. 

Στο Ελληνικό μιούζικαλ υπάρχει και η περίπτωση του "Λαϊκού μιούζικαλ", μελοδραματικών ταινιών δηλαδή, όπου ο κεντρικός ήρωας ήταν επαγγελματίας τραγουδιστής. Ωστόσο, ο όρος "λαϊκό" αναφέρεται στο ελληνικό τραγούδι που χρησιμοποιεί το μπουζούκι, αλλά και στους θεατές της εργατικής τάξης στους οποίους κυρίως απευθύνονταν οι ταινίες. Σε αυτό το είδος και τη σημασία του αναφερόμαστε σε ειδική αναφορά σε ξεχωριστή ανάρτηση μας.

Πηγές: Παπαδημητρίου Λυδία (2009), Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Μιούζικαλ, Αθήνα: Παπαζήση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου